Мравките откриват залежи от злато

Мравките откриват залежи от злато

Мравките са изключително интересни за наблюдение твари – те живеят заедно в мравуняци, в малки общества, помагат си, работят. И всъщност с всички тези свои качества предизвикват голям интерес. Всяка отделна мравка знае точно своите задължения и ги върши. Умеят да се приспособяват лесно. Имат изключително подредени общества.

Според изследване на австралийски учени става ясно, че в мравуняците им биха могли да се съберат и натрупат частици злато. За човек това количество, разбира се, е съвсем незначително, но това ще бъде само знак, че под този мравуняк има залежи от злато.

Това било установено след проучване на отдавна намерени залежи от злато в западната част на Австралия и по-конкретно след проучване на колонии от термити. В световен мащаб т.нар мравки-златотърсачи може да бъдат сравнени с кучетата и прасетата, чиито определени породи могат да бъдат научени да намират трюфели и да ги изравят.

Мравките откриват залежи от злато

Освен това изследването е направило и друго откритие, което ще позволи да се правят по-евтини и по-лесни проучвания, без да е необходимо да се използват сондажи, които в крайна сметка надупчват земята. Изследователите от Австралия са готови да започнат с изследвания, наподобяващи методите на термитите, за да разберат прави ли са всъщност.

Учените молят и съветват всички, които сега ще поискат да отидат и да разровят куп мравуняци, за да намерят злато, да не го правят. Защото тези изследвания, които трябва да се направят са подробни и прецизни проучвания, а не просто разравяне на повърхността.

Малките мравки не могат да понасят метала върху себе си и това е причината да го освобождават. Говорим за съвсем малки камъчета, които обаче са много важен фактор. Отделянето на тези частици е изключително важно при разпределянето на металите до земната повърхност.

Това всъщност е много ценна руда, която се открива все по-трудно. Причината се крие най-вече в това, че голяма част от земята в Австралия е набраздена. Това означава, че всичко под повърхността е прикрито.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати