Цветотерапия или защо харесваме определени цветове

Цветотерапия

Здравето е баланс между физическото и емоционалното състояние на всеки. Цветотерапията е изключително интересен начин за балансиране на състоянието ни само чрез цветовете. Тя може съвсем успешно да въздейства на ниво ум, душа или тяло.

Използвана е още в Древна Индия, както и в китайската медицина.

Идеята за цветовете и тяхното значение идва от Йохан Волфганг фон Гьоте. Неговата концепция гласи, че различните цветове действат различно. Много тъмните багри, например, ни успокояват, светлите ни възбуждат, на психическо и физическо равнище. Ето и какво означават различните цветове и защо ги харесваме:

Бял цвят – вдъхновява, той е съвършен, символ на завършеност. Цвят на спасението - обикновено носи със себе си само положителни емоции, означава ново начало и просперитет. Помага за зрителната система.

Жълт цвят – много спомага за мисълта, нейното стимулиране и по-добрата концентрация. Ако носите жълт цвят, това ще ви помага да решавате различни въпроси по-бързо и ефективно. Онези, които го предпочитат имат висока самооценка за себе си и предпочитат да бъдат наобиколени само от хора, които подхождат на нивото им.

Оранжев цвят – той е вечният стремеж към утвърждаване. Независимо дали говорим за работа или личен живот, любителите на този цвят търсят блестящото представяне. Често пъти са изпълнени с най-различни таланти и умеят да задържат погледите на аудиторията. Самият цвят е символ на топлина и предразполага към по-висока емоционалност. Помага за регулиране жлезите с вътрешна секреция, укрепва волята, помага при различни проблеми с пикочно-половата система.

Значение на зветовете

Червен цвят – тук вече говорим за победители. Обикновено хората, които го предпочитат, обичат и първото място – винаги енергични и готови за завземане на нови върхове. Страстта е червена, независимо за какви чувства говорим, онези, които обичат червеното са страстни ( в омразата, в любовта). Повишава телесната температура и спомага за еластичността на мускулите.

Розов цвят – доста чувствителни и лесно раними са хората предпочитащи розовото като цвят. Притежават сила, но ако се изпречите пред тях агресивно, може и да не знаят как да реагират. От друга страна този цвят може да ви помогне да се разсеете от неприятни мисли и бързо да излезете от емоционална криза.

Син цвят – символ най-вече на истинността, предаността и до някаква степен строгостта. Онези, които обичат синьото са хора с позиция по всеки въпрос, такива, които държат да имат мнение и то да бъде чуто. Той се предпочита най-много от онези, които са в хармония с вътрешното си аз. Помага при сърцебиене, чревни проблеми, нервност, намалява кръвното налягане.

Зелен цвят – от зеленото извира енергия, този цвят е съчетание на всичко положително и важно за всеки. Обикновено към зеленото се ориентират хора, които внимателни и мили и едновременно с това доста потайни. Такива хора държат най-много на вътрешното си спокойствие. Помага за разсейване на лоши мисли, успокоява нервната система, повишава концентрацията.

Сив цвят – онези, които харесват сивото, обикновено са доста практични и рядко оставят нещо да се реши само чрез чувства и емоции. С други думи те са емоционално сдържани и се отпускат само в определени ситуации. Сивото носи увереност, както и усещане за свобода.

Кафяв цвят – хората, които предпочитат кафяво са привърженици на покоя във всички негови измерение. Винаги поставят на първо място своя комфорт. Кафявият цвят влияе чудесно при някаква криза или проблем, успокоява съзнанието доста бързо. Помага при физическо изтощение.

Черен цвят – любителите му обикновено имат някаква бариера към околният свят. Поставят някакви граници, отхвърлят, онова което е насреща им. До някаква степен комбинацията с бялото неутрализира не толкова добрите качества на двата цвята и е подходяща за носене или интериор. Черното потиска психиката.

Рейтинг

5 2
4 6
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
viktoriq
viktoriq
06.10.2014 22:17
син и зелен не знаех какво символизират е вече знам и ми харесва
0
0
.n.s.n.
.n.s.n.
10.05.2014 09:49
аз не харесвам синъото заради това,просто ми харесва защото е успокояващ цвят
0
0
****
****
11.09.2014 02:37
Знеам за теб, .n.s.n.
0
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
23.03.2014 00:51
Черно - за мен също е вярно донякъде.
0
0
Ани
Ани
21.07.2013 17:14
Син цвят – символ най-вече на истинността, предаността и до някаква степен строгостта. Онези, които обичат синьото са хора с позиция по всеки въпрос, такива, които държат да имат мнение и то да бъде чуто. Той се предпочита най-много от онези, които са в хармония с вътрешното си аз. Помага при сърцебиене, чревни проблеми, нервност, намалява кръвното налягане. аз съм това
1
0
****
****
11.09.2014 02:39
Добре, Ани, благодаря ти, че ме цениш.
0
0