Тайните на египетския обелиск във Ватикана

Египетския обелиск във Варикана

Египетските обелиски са пръснати по много държави в света. Древните масивни колони, тежащи по няколко тона, крият своите древни тайни. Египетските обелиски са били символ на слънцето и се посвещавали на бога на слънцето – Амон Ра.

Един такъв обелиск се намира във Ватикана. Той е направен от розов гранит, висок над 25 метра. Той е бил докаран в Рим по заповед на император Калигула през 37 година.

Според много специалисти една от тайните на обелиска се крие в йероглифа, който е разположен точно на самия му връх. Първоначално този йероглиф е бил скри добре под масивна метална шапка, направена от сплав от злато и сребро. Все още не е ясно какво точно означава този тайнствен йероглиф, който се намира точно там, където обелискът се стеснява до най-тясната си точка.

Смята се, че този древен египетски обелиск има силата да

дарява с енергия и късмет всеки, който го докосне, затова тълпите от туристи винаги се допират до него, като мислено си пожелават нещо.

Обелискът бил пренесен със специално съоръжение с колела. В операцията по пренасянето участвали почти хиляда души и почти двеста коня. Когато обелискът се издигал, било забранено да се издаде какъвто и да е звук под страх от смъртно наказание според указ, издаден от папа Сикст Пети.

Амон Ра

Издигането на обелиска станало през 1586 година, след преместването му на площада Сан Пиетро. Когато легналия обелиск трябвало да бъде изправен, също се забранявало говоренето. Команди се давали с помощта на барабани.

Според древна легенда точно когато обелискът се издигал, въжетата започнали да поддават. Тогава капитан на кораб нарушил заповедта на папата и викнал, че въжетата трябва да се полеят с вода. Така те се стегнали и издигането приключило благополучно.

Капитанът, дал съвета за въжетата, бил поканен на аудиенция при папата, по време на която той поискал той и потомците му да имат привилегията само те да доставят палми за специален италиански празник преди Великден. Според много хора потомците на този капитан и до днес доставят палми във Ватикана преди Великден.

Обелискът е силно почитан от всички мореплаватели, които се докосват до него преди дълго пътуване, за да са сигурни, че отново ще се завърнат живи и здрави.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Plamen Andreev
Plamen Andreev
28.08.2018 23:19
kakvo e tova ima li vqra ili sa nqkva taina grupirovka koqto opravlqva i razprostrastanqva sekvi drugi religii ot krai vreme i horata si vqrvat ama sa slepi
0
0
явертъ
явертъ
08.03.2013 15:38
В Рим по принцип има страшно много египетски обелиски...и въобще обелиск човек може да открие във всякя голяма столица по света...не е случайно! така че ако напишете статия въобще за обелиска и неговата функция е свойства ще е интересно.
3
0