Откриха древна река на Марс

Откриха древна река на Марс

Учени от НАСА съобщават, че преди на Марс е имало вода и вече имат доказателства за това. Тази информация беше разпространена от световните информационни агенции и се превърна в истински любопитна новина.

Преди известно време (на 6. 08. 12 година) на червената планета учените от НАСА изпратиха марсоход, който беше наречен със звучното име „Кюриосити” (идва от английски curiosity – любопитство).

Целта на марсохода беше да изследва планетата – каква е повърхността, какво е съдържанието на атмосферата, да направи различни снимки. Благодарение на него, учените успяват да видят и да установят, че някога на планетата е имало река – открити са следи, според които оттам някога е минавал воден поток.

Подобни предположения е имало преди доста време, съобщиха учените, но сега благодарение на снимките, които прави марсоходът, това може да се твърди със сигурност. На тях съвсем ясно се виждали следите, които е причинила водата на повърхността на планетата. Най-убедителни са камъните, които са заоблени – единственото нещо, което може да ги направи такива е водата.

Учените смятат, че този поток е бил доста буен, а дълбочината му е била или до глезените или до коляното. Водата е „носила” тези камъчета, което доказва и че скоростта на това поточе е била няколко метра в секунда. „Кюриосити” успява да направи и да изпрати най-добрите снимки до сега и това твърдение вече да се гради само на хипотеза, а действително да има доказателство, че някога на Марс е имало река.

Благодарение на „Кюриосити” стават ясни и други хипотези около червената планета. Марсоходът взима проби от атмосферата, за да се установи какво съдържа. И макар, че мисията на марсохода е две години, едва няколко месеца, след като е на червената планета, „Кюриосити” прави истински разкрития и помага на учените да са сигурни в неща, част от които до момента са били немислими.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
14.11.2012 18:55
Може би марсианците сме ние земляните-нашите пра пра пра пра родители далече в миналото са живяли там!
1
0