sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво представлява Млечния път

Какво представлява Млечния път

Млечният път

Млечният път е галактика, в която се намира нашата Слънчева система. Галактиката е получила своето наименование, защото Земята се намира в плоскостта й и в небето галактиката се вижда като белезникава лента.

Оттам и сравнението с Млечен път. Всъщност всички звезди, които се виждат с невъоръжено око на небето, се намират в Млечния път.

Това, че тази лента представлява натрупване на много звезди, е било доказано от Галилео Галилей през 1610 година. Фактът, че Млечният път е само една от многото галактики, е било доказано от Едуин Хабъл.

Млечният път е спирална галактика с прекъсване, която е с диаметър около 120 000 светлинни години и плътност около 1000 светлинни години. Тази галактика съдържа около 400 милиарда звезди.

Галактика

Неотдавна бе доказано, че всички звездни системи в Млечния път имат поне една планета. Плътността на звездите в Млечния път рязко пада при отдалечаване на 40 000 светлинни години от центъра на галактиката.

Причината на това явление все още не е изяснена. Възрастта на Млечния път е около 13, 2 милиарда години - той е една от първите галактики.

В центъра на галактиката Млечен път има прекъсване, от което се разклоняват четири ръкава, които се състоят от звезди, газ и прах. В центъра на Млечния път се намира масивен източник на мощно излъчване, който е известен като Стрелец А и най-вероятно това е черна дупка.

Според древногръцката митология Зевс искал да направи безсмъртен Херкулес, който бил негов син, роден от смъртна жена. Зевс тайно мушнал бебето под гръдта на спящата си съпруга Хера, за да пие от млякото й. Когато се събудила, Хери открила, че кърми чуждо дете и го отблъснала.

Плисналата от гръдта й струя мляко се превърнала в Млечния път. След като засукал божественото мляко, Херкулес се превърнал в най-силният човек на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Яна Василевска
Яна Василевска
30.12.2013 21:56
Статията е написана ясно и разбираемо. Благодаря.
2
0
И
И
01.11.2013 19:30
Мога да кажа, че статията е много интересна. Можеше да е малко по - дълга, но иначе е прекрасна.
2
0