sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Богини и богове на злото

Богини и богове на злото

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k980
Зли богове
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Всяка митология има своите добри и зли богове и богини. В митологията на келтите богинята Бадб се е смятала за богиня на злото и на смъртта. Келтите са смятали, че Бадб можела както да помогне в битка, така и да предизвика безумен страх у воините. Бадб се проявявала като един от аспектите на богинята с три лица – другите две били Немаин и Маха. След време Бадб, Маха и Немаин се превърнали в банши – дух, чиито стонове предвещават смърт на този, който ги чуе.

Индийският бог на злото е Рудра, той олицетворява яростта, гнева и злините. Според легендата той не бил поканен на пир на боговете и от скръб заради това жена му се хвърлила в огъня, тъй като тя била поканена без него. Рудра осакатил много богове, които присъствали на пира, а на бащата на жена си – бог Дакша – отрязал главата.

Египетската богиня на злото е Сехмет, дъщеря на бог Ра. Свещеното животно на Сехмет е лъвица. Сехмет можела да погуби всеки човек и да разболее, когото си поиска, но в същото време тя е и богиня-лечителка.

Гръцката богиня Ате е богиня на бедствията и злините, която тласка хората към престъпления и причинява ужасни последствия, предизвикани от постъпките им. Ате си позволила да ослепи самия Зевс и заради това била прокудена на земята, където през цялото време търси хора, които да направи престъпници.

Божество на маите

След нея вървят дъщери на Зевс, които са сакати и едва се придвижват, но правят добрини на тези, които са ранени от бързоногата Ате. Но ако някой се отнесе зле с тях, те насъскват срещу него богинята Ате.

Скандинавската богиня на злото е Тунрида, а Локи, който е бог на лъжата и покровител на търговците, също често се проявява и като подстрекател към много злини.

Анхраманио се е наричал богът на злото при ацтеките, който според тях е бил виновен за всяка злина, която хората правели един на друг. Друг бог на злото при ацтеките е Тецкатлипока.

Нергал е името на вавилонския бог на злото, който причинявал на хората болести и неприятности, а Кимерис е името на африканския бог на злото.

Койот е името на бога на злото на северноамериканските индианци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 6
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Neli
Neli
22.02.2015 15:08
Прабългарите НЕ идват от Индия,още по-малко пък славяните.Прабългарите са били монотеисти,което значи ,че са имали един Бог- Тангра. Колкото до славяните ,те са имали много богове.Върховният им бог бил Перун,бога на подземното царство Чернобог,а богинята на смъртта била Морена(Мора).
2
0
GornoБъmomche99
GornoБъmomche99
21.09.2014 11:21
а на славяните на прабългарите
1
0
wesa
wesa
21.02.2015 16:32
Рудра , прабългарите и славяните идват от Индия
0
2