sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво представлява сантерията

Какво представлява сантерията

Нина НордНина Норд
Джедай
788526
Африкански вярвания

Сантерията е система от вярвания, които са се сформирали от поклонения на древните африкански богове, много от които са се смесили с католическите светци.

Сантерия произлиза от испанска дума, която означава светец, а поклонниците й наричат себе си сантеро. Сантерията е била приета от робите в Америка, след като е донесена от чернокожите африканци, заловени покрай река Нигер.

Основите на сантерията са предавани устни от поколение на поколение, а също така и в книги, писани на ръка. Накрая йорубаните решили, че католическите светци са превъплътените им богове и обединили своята религия с католицизма.

Собствениците на тези негри – испанци и португалци, се увлекли от сантерията и започнали да взимат участие в техните ритуали.

Днес всеки американски град, където живеят испанци, може да се похвали с голямо количество поклонници на сантерията. Бразилците, кубинците и ямайците също я изповядват. В Бразилия сантерията е извесна като умбанда.

На езика на древните йорубани думата за бог е ориша. Според вярващите оришите се вселяват в избрани хора и те могат да предсказват бъдещето, да извършват подвизи и да поемат големи количества храна без вреда за организма.

Сантерия

Сантеро вярват в съществуването на висша сила, която е създала небето и земята. Първият човек бил създаден от духове и бил наречен Омо Оба.

Човекът се възгордял от властта си, която му позволявала да владее всички растения и животни, и духовете го наказали, като унищожили земята с огън. Но човекът бил спасен от безсмъртието си и се скрил под земята. Там сменил името си на Олоси и се появява само, за да изкушава хората да извършат престъпления.

След падението на Олоси духовете създали смъртен човек – Обаталу, който станал баща на боговете и на първите ориши.

Сантеро вярват, че има много богове, и всеки отговаря за определена дейност. Има богове, които защитават дома, има такива, които се грижат за здравето на бебетата, има и бог на нощните кошмари. Сред боговете на сантеро са и много от католическите светци.

Смята се, че жрецът-сантеро може да излекува всяка болест. На боговете се принасят жертви – козли, прасета, бикове, петли, гълъби и пилета. Сред животните за жертвоприношение са също така котките и кучетата. Сантеро предсказват бъдещето с помощта на 12 раковини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати