Легенда за Ланселот и Гуинивиър

Легенда за Ланселот и Гуинивиър

Ланселот, който бил известен като Езерния, в келтската митология е един от най-благородните рицари на крал Артур. Езерен го наричали заради това, че Феята от езерото го потопила във вълшебните води на езерото.

Сър Ланселот се родил в семейството на кралица Елейн и крал Бан в страната Бенвик и още през детството му било предсказано, че той ще бъде най-великият герой и прочут рицар.

Ланселот бил най-красивият от рицарите на крал Артур. Случило се така, че злата Моргана, която мразела Ланселот, го омагьосала и го заключила в замък, за да избере за любима една от четирите й верни феи. Но той отхвърлил предложенията на красивите феи, защото бил влюбен в кралица Гуинивиър, съпруга на крал Артур.

За да предпази Гуинивиър от клюките, които я обвинявали в това, че е любима на Ланселот, рицарят започнал да я избягва, което я ядосало и тя го изгонила далече от очите си.

Легенда за Ланселот и Гуинивиър

Тя дори организирала пир, за да покаже на всички, че не е натъжена от заминаването му. Вечерта коварна ръка отровила ябълките и един от рицарите паднал мъртъв, а Гуинивиър била заподозряна като организатор на пира.

Артур предизвикал рицарите да се бият за честта на кралицата, но никой не искал, и тогава Ланселот се застъпил за нея. Пристигнала и феята от езерото, която посочила истинския отровител.

Според легендата сър Мелегант отвлякъл Гуинивиър, за да стане негова жена, когато Ланселот бил далече от замъка, в който живеело кралското семейство. Мелегант отдавна искал да отвлече кралицата, но до нея винаги бил верният й страж – сър Ланселот.

Кралицата успяла да изпрати вест на Ланселот и след като пристигнал като прост селянин с каруца в замъка му, той успял да я освободи от плен. Мелегант казал на Артур, че Гуинивиър и Ланселот са любовници и след като разбрал за изневярата на съпругата си, крал Артур искал тя да бъде екзекутирана.

Ланселот успял отново да спаси любимата си, но действията му послужили за разцепване на единството на рицарите на Кръглата маса.

След смъртта на крал Артур Гуинивиър станала монахиня и само веднъж видяла Ланселот, който се видял с нея, преди да стане отшелник завинаги.

Виж повече

Рейтинг

3.9
Общо 10 гласували
5 3
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари