Ще потъне ли държавата Кирибати

Кирибати

Кирибати е островна държава, която се намира в Тихия океан и е разположена в източното, западното, северното и южното полукълбо. Бивша британска колония Република Кирибати е станала независима държава през 1979 г. Според различни проучвания островната държава е на 171 място в света по големина от разглеждани общо 195 държави – площта й е малко повече от 812 кв.км.

Основната част от населението са християни, а препитанието на по-голямата част от тях е свързано със селското стопанство. Развити са отглеждането на банани, кокосови палми, както и риболовът. Кирибати е президентска република има търговски отношения с Австралия.

Тихоокеанската държава има около 100 000 жители, за които се оказва, трябва да се намери друго място за живот, тъй като Република Кирибати потъва. Това е всъщност единствената държава досега в историята на света, която официално обявява, че е възможно да изчезне и да се потопи в Тихия океан търси начин да избегне своята гибел.

Президентът Аноте Тонг съобщава, че се водят преговори жителите на Кирибати да бъдат преселени на един от островите Фиджи. Властите на потъващата република се надяват, че малко над 100 000-те жители ще бъдат приети и в други държави Австралия, Нова Зеландия и др.

Екзотичен остров

Прогнозите за потъване на Кирибати се появяват в края на 2009 година, когато е установено, че до края на 21 в. нивото на океана, в който се намира републиката ще се повиши значително и това сериозно застрашава съществуването на островната държава.

И макар това да звучи сякаш ще се случи в далечното бъдеще, от 32-та коралови острова на държавата няколко вече са потънали, което прави заплахата за гибелта на цяла държава реална.

Основната причина за потъването на Кирибати е глобалното затопляне, което причинява много проблеми и дисбаланс в природата, разтопявайки ледниците, унищожавайки рифовете. Според изследванията на учените до 50 г и други държави ще бъдат заплашени със същата съдба като на малката тихоокеанска държава.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати