Четенето намалява стреса и успокоява нервите

Четенето намалява стреса и успокоява нервите

Четенето на книги е най-добрият начин за релаксиране и дори само шест минути могат да се окажат достатъчни за намаляване на нивото на стреса с повече от две трети, показва ново проучване.

Този метод работи по-добре и по-бързо спрямо другите методи за успокояване на опънати нерви като слушането на музика, разходката или пиенето на чаша чай на спокойствие, показва проучването. Психолозите смятат, че причината за това е, че човешкия мозък трябва да се концентрира върху четенето и въвличането в света на литературата намалява напрежението в мускулите и сърцето.

Проучването било осъществено сред група доброволци в университета в Съсекс. Техните нива на стреса и сърдечният им ритъм били увеличени чрез серия от тестове и упражнения, след което те били подложени на тестове с различни традиционни методи за релаксиране. Четенето дало най-добри резултати, като намалило нивата на стреса с 68%, съобщава невропсихолога д-р Дейвид Люис.

Участниците трябвало да четат на тихо място само шест минути, за да намялат сърдечния си ритъм и да успокоят напрежението в мускулите, открили учените. Слушането на музика намалило стреса с 61%, чашата чай или кафе - с 54%, а разходката с 42%.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Т. Сеизова
Т. Сеизова
10.01.2014 17:42
Затова сме толкова много изперкали, не четем! Особено подрастващите. Четенето е "мръсна" работа, страшно не престижно занятие.
3
0
didi
didi
04.05.2013 18:05
така е
2
0