Какви могат да бъдат последиците от силна геомагнитна буря

геомагнитна буря

Магнитните бури понякога започват неочаквано и почти едновременно на цялата планета, а някои от тях се развиват постепенно и началото им може да се предвиди.

Скоростта на слънчевия вятър е от 500 до 1000 километра в секунда и до Земята той стига около два дни след изригванията на Слънцето. За това време частиците преодоляват разстояние от 100 милиона километра.

Тъй като Земята има свое магнитно поле, заредените частици се оказват в капан и са принудени да се движат по линиите на магнитното поле в полярните области – така се появява северното сияние.

По време на геомагнитна буря нараства броят на случаите на инсулт и инфаркт при по-възрастните хора. Често се случва по време на магнитна буря да се повредят телефонните комуникации.

Слънчеви изригвания

Съдебните медици в цял свят регистрират нарастване на самоубийствата по време на геомагнитна буря. Психически лабилните хора получават внезапни пристъпи на безпокойство и депресия и понякога стигат до решението за край на живота си.

По време на геомагнитни бури нарастват нещастните случаи и травми по време на работа. Хората не могат да се концентрират и вниманието им не може да се задържи дълго време.

инфаркт

Магнитните бури причиняват главоболие, безсъние, болки в ставите, липса на жизнен тонус, сърцебиене, нежелание за срещи с хора и дори могат да причинят началото на депресия.

Кислородният обмен на организма внезапно започва да се влошава, кръвта се сгъстява, мозъкът и нервните окончания реагират върху липсата на достатъчно кислород в кръвта. Обажданията на бърза помощ по време на геомагнитна буря нарастват с 20 процента.

Около 75 процента от населението на планетата реагира зле на геомагнитна буря. Въпреки че сме изложени на различни магнитни влияния благодарение на уредите, които използваме, все още не можем да свикнем с изригванията на Слънцето.

Рейтинг

5 6
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ZORKA
ZORKA
26.11.2013 18:47
Да си жива и здрава и много любов
0
0
Буря
Буря
14.09.2013 01:03
А има ли значение дали си бил роден по време на силна геомагнитна буря. Аз съм родена 13.03.89, по време на една от най-силните геомагнитни бури, когато цял Квебек остава без електричество и се наблюдават други интересни явления по земното кълбо.
1
1