sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Хигиенни навици през Средновековието

Хигиенни навици през Средновековието

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Средновековни руини
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

През Средновековието е съществувала хигиена, която е била задължителна с цел предпазване от болести. Това се отнасяло до къпането. Що се отнася до тоалетните, те били истинска трагедия.

Изисканите дами и господа от XV и XVI век трябвало да мият ръцете си преди хранене. Според етикета всеки трябвало да измие лицето и ръцете си, като стане от сън.

Преди всеки изискан обяд на масата се поднасяли купи с вода за измиване на ръцете на гостите. Ваните били задължителна прелюдия преди интимно общуване.

Моралистите отричали къпането, тъй като то изисквало събличане. Църквата била против смесените обществени бани, затова на частни банкети и сватби гостите се усамотявали по двойки в дървени вани.

Принадлежности за баня

Някои хора се къпели във ваната по два пъти дневно, а други – веднъж седмично или месечно. В някои европейски градове били приети закони за посещаване на обществена баня поне веднъж седмично. Който не спазвал закона, плащал големи глоби.

В Италия вниманието към собствената хигиена нараснало по време на Ренесанса, след избухването на епидемията от чума.

Ваните, в които се къпели хората през средните векове, представлявали големи бъчви, срязани наполовина и пълни с топла вода, стоплена на огъня.

Когато времето било топло, ваната се изнасяла сред природата, през зимата се поставяла близо до камината. Благородниците имали прислужници, които отговаряли само за ваната.

Нагряването на водата било много скъпо, тъй като дървеният материал станал по-търсен, а често се случвало огънят за нагряване на котела с водата да излезе от контрол и да изгори няколко къщи. В средата на XIV век само най-богатите хора си позволявали да се къпят през зимата.

Вода

Бедните семейства, които обичали да се къпят, използвали бъчва, в която се къпели един след друг, без да сменят водата.

Когато се къпели заедно с други хора, аристократите винаги били с накит или шапка на главата, въпреки че били чисто голи. През Средновековието монасите имали право да се къпят само веднъж седмично и то с ледена вода, която да ги лиши от удоволствието от къпането.

През средните векове в Европа нямало тоалетни и жителите на градовете изхвърляли нощните си гърнета през прозорците, като преди това предупреждавали минувачите да се дръпнат настрани. Първият закон, който забранявал изливането на гърнетата през прозорците, бил приет през 1270 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (8)

Изпрати
Божидар
Божидар
15.10.2015 13:25
Преди да пишете нещо проверете източника !Това са пълни глупости ! Така наречените ,,цивилизовани" европейци в действителност са считали хигиената за не морална и са избягвали контакт с водата.И физически и морално си носят тая смрад , а ние защо се срамуваме ?!
5
0
Иво
Иво
26.12.2014 10:19
Написаното е невярно, непоследователно и противоречащо си!
3
0
Стефи
Стефи
21.02.2014 20:06
Преди да се пшат статии е редно да се проверят фактите,а не да се пише на посоки! Разбрал не доразбрал, всеки статия написал!!!
0
0
теди
теди
09.10.2013 10:02
Това да се къпеш в неделя не е български обимай само. Отидете до Англия и влезте в една къща да видите как живеят "гражданите англичани". Мишките продължават да им щъкат из къщите, а има мн семейства с маки деца, които са с хигиена под всяка критика. В момента работя клийнър в Лондон и на ден влизам в поне 3 пропъртита и хигиената е под всяка критука не само на бедните, но и на богатите
5
0
рррр
рррр
21.08.2013 20:07
Би трябвало да се обновят законите за хигиена, понеже все още има хора, които се къпят само в неделя вечер/по стар български обичай/. И когато говорим за лична хигиена, освен къпането, е необходимо да се обличат чисти, изпрани и изгладени дрехи/много хора само си ветрят дрехите и мислят, че това е достатъчно/ Също така съм забелязала, че би могло да си сменят и чаршафите, поне на две седмици! Погнусена съм от мърляците, които ни заобикалят и които оправдават мързела и мурдарщината си с икономии!!!
6
0
Станислав
Станислав
21.08.2013 18:41
Това не е много вярно...като цяло рядко са се къпели хората за разлика от древните гърци и римляни.За аристокрацията може да е вярно..но обикновенните хора са се къпели в реки и езера,а зимата рядко се е къпел някой.Написаното по-скоро се отнася за края на 18,19 век за хигиенните навици.От исторически сведения се знае,че в големите кралски дворове са прикривали тежката телесна миризма с парфюми.Арабите,азиатците са имали много по-висока хигиенна култура от европейците.Стига сте преписвали от източници с съмнителна историческа стойност.Първо малко се позаинтересувайте и после побликувайте ...
5
0
zoputy
zoputy
12.10.2012 14:33
е ти кво искаш да си почистват тоалетните с доместос ли,тогава са били такива условията и законите,пак са се опитвали да имат неква хигиена,тва е важното
1
1
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
11.10.2012 22:28
Ужасно!
0
0