sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Богът на слънцето Ра

Богът на слънцето Ра

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k980
Египетски богове
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В египетската митология Ра е богът на слънцето, който е изобразен в образ на сокол, огромен котарак или човек с глава на сокол, около която има слънчев диск.

Ра е баща на Уаджит, кобрата на Севера, която защитава фараона от палещите лъчи на слънцето. Според легендата през деня Ра осветява земята и плава по небесния Нил в лодката Манджет, а вечерта плава в лодката Месектет и с нея продължава пътя си в подземния Нил. Сутрин, след като победи, както и всяка нощ, змията Апоп, отново се появява на хоризонта.

Ра е бил почитан като цар и като баща на боговете. Той се е отъждествявал с бог Амон и се е изобразявал като фараон. Редица митове за Ра са свързани с представите на египтяните за смяната на годишните времена.

Пролетното разцъфване те си обяснявали с връщането на богинята на влагата Тефнут, която сияе на челото на Ра като огнено око. Летните жеги древните египтяни си обяснявали с гнева на Ра.

Древен Египет

Според древна легенда, когато бог Ра остарял, а хората престанали да го почитат, той събрал боговете и решил да накаже човешкия род. Богинята Сехмет, известна и като Хатхор в образ на лъвица убивала хора, докато те не успели с хитрина да я упоят с бира, боядисана в червено.

Тя забравила за отмъщението, след като се събудила, а Ра се качил върху гърба на небесната крава и оттам продължил да управлява света.

Очите на Ра били един от най-влиятелните символи в изкуството на древен Египет. Те били изобразявани върху саркофази, лодки, надгробни надписи, дрехи и амулети за предпазване от зли сили.

Смятало се, че Уреят – божествената змия, която украсява лицето на фараона в качеството на дясното горящо око на Ра, е способен да разсейва противниците.

Лявото око на Ра, което в по-късен етап било известно като окото на Гор, било наричано Окото на изцелението и се свързвало с лечителското изкуство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 11
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
28.08.2017 14:39
Съгласен съм с Вас sibel. А й никъде из Египтологията не се споменава, че Ре (още по-познат като Ра) е бил изобразяван като котарак.
1
0
sibel
sibel
01.01.2014 19:29
ра преди е бил на земята но се въскачил на небесния трон защото започнал да остарява и се изобразява с глава на сокол.
4
0
посейдон
посейдон
27.12.2013 00:07
Това е само мит и съвсем не съвпада с днешната деиствителност ако всичко в съвременния живот беше само митология далеч по лесно щеще да ни бъде и щяхме да сме по мъдри и по добри все пак щяхме да вярваме в нещто за разлика от сега.
2
3