Опасни ли са за човечеството слънчевите бури

Слънце

През 2012 Слънцето е в активната част от своя 11-годишен цикъл на активност. Тези, които с помощта на телескопи, оборудвани със специални слънчеви филтри, гледаха слънцето или го снимаха, станаха свидетели на тъмните слънчеви петна на повърхността на слънцето.

Космическите обсерватории са наблюдавали краткотрайни, но блестящи и силни слънчеви изригвания - интензивни изблици на радиация и най-големите експлозивни събития на нашата Слънчева система, продължаващи от минути до часове върху повърхността на Слънцето.

Гигантски мехури от газ и магнитни полета от Слънцето, съдържащи до един милиард тона заредени частици, които могат да пътуват до няколко милиона мили в час са били освободени в междупланетната среда. Тази слънчева материя е преминавала през космоса и понякога е удряла Земята. Това опасно ли е?

Трябва ли да се притесняваме?

Слънчевите бури не са опасни за хората на повърхността на Земята. Тези бури са страхотни да се съзерцават, но те не могат да навредят на нашите човешки тела, докато ние оставаме на повърхността на Земята, където ние сме защитени от одеялото на земната атмосфера. Не забравяйте, че имаме всички основания да вярваме, че бурите на слънцето са се случвали в продължение на милиарди години. Ако това е така, тогава целият живот на Земята е еволюирал под тяхно влияние.

Каква е опасността от слънчева буря в космоса?

Магнитни бури

Много високо енергийните частици, като тези от слънчевите бури, може да предизвикат радиационно облъчване на човека и другите бозайници. Те ще бъдат опасни за не добре екипираните астронавти, да речем, астронавти, пътуващи до Луната. Големите дози могат да бъдат фатални за тях.

Все пак, слънчевите бури и техните ефекти не са проблем за нас на повърхността на Земята. Земната атмосфера и магнитосферата защитава нашите човешки тела от въздействието на слънчевите изригвания.

От друга страна слънчевите бури могат да бъдат опасни за нашите технологии. Когато изтласкваната маса, удари земната атмосфера, тя причинява временно смущение на магнитното поле на Земята. Слънчевата буря причинява друг вид буря на Земята, известна като геомагнитна буря.

Най-мощните слънчеви бури изпращат заредени частици в космоса. Ако Земята е по пътя на тези частици, заредените частици могат да се разбият в нашата атмосфера, да нарушат функционирането на спътника в орбита и дори да ги накарат да се провалят, и да окъпе, високо летящите самолети с радиация. Те могат да нарушат телекомуникационните и навигационните системи. Те имат потенциал да повлияят на електрическите мрежи.

Рейтинг

3.8
Общо 6 гласували
5 1
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари