Чудесата на Преподобна Стойна

Чудесата на Преподобна Стойна

Преподобна Стойна (Стойна Димитрова 1883г – 1933г) е живяла почти целия си живот в село Златолист, Петричко. За нея думите са безсилни, а хората безкрайно благодарни – със своята изключителна енергия, Преподобната помага на хората и днес.

Преподобна Стойна пристига в с. Златолист през 1903 г и остава до края на дните си да живее и да помага на хората там. Приживе Стойна е имала славата на лечител и ясновидка. И въпреки, че в България към подобни явления не се отнасят със сериозност и вяра, Преподобната е успяла да помогне на много хора. Дори Ванга е смятала и казвала, че Стойна е по-силна, на по-високо духовно равнище.

В крайна сметка никой не е длъжен да вярва, всеки прави своя личен избор и решава дали да приеме това за истина или не. Преподобна Стойна е била изключителна не само с чудеса, които е правила (излекувала много болни), а и с факта, че е прекарала целия си живот в пост, скромност, молитви. Нейният дух може да бъде усетен и днес в малката църква „Св.Георги”.

В двора на църквата има кладенец – твърди се, че каквото си пожелаеш и прошепнеш на водата, ще ти се случи. До кладенеца има две люлки – ако си пожелал нещо към Преподобната, задължително трябва да се полюлееш. Много са добрините, които е направила за хората.

Духове

Може би една от най-впечатляващите е, че е събудила дете от кома. Казват, че чудото станало, след като Преподобна Стойна му е чела молитви около половин час. Друга история гласи, че е помогнала и на дете, което е имало болест, от която кожата му се втвърдява и напуква, освен това губи пигментация.

Според лекарите това състояние е нелечимо. Родителите на детето решават, че трябва да заведат отрочето си там – отиват и преспиват в църквата. Резултатите не закъсняват – след 15 дни болестта започнала да регресира, 3 месеца по-късно болестта вече била изчезнала.

Вярата действително е въпрос на избор, но всички онези, които са имали възможност да се докоснат до чудесата на Преподобната, знаят колко изключително обикновена и всеотдайна (към хората и църквата) е била тази жена до сетния си час.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Роси Бонева
Роси Бонева
05.07.2013 00:19
На 30.10.2012 г. бях на това свято, прекрасно и зареждащо място. Църквата е автентична и много различна от останалите. Когато стъпиш на една плоча очите на Исуус Христос от иконата насреща се отварят и затварят. Невероятно изживяване в църквата, на люлката, до гроба на Стойна Преподобна, до 1295 годишния чинар и в целия малък комплекс.
Има трапезария за посетителите. Обслужва Ви любезен, млад домакин. Има и извор с лековита вода.
Скоро отново ще ходя там, защото зареждането с положителна енергия е чудесно и дълготрайно, а спомените и емоциите са вечни.
12
0