sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Невероятните възможности на мозъка

Невероятните възможности на мозъка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k983
Невероятни възможности на мозъка
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Човешкият мозък си остава най-загадъчната част от човешкото тяло. Много често невероятните възможности на мозъка се проявяват след травми на главата.

Обикновено при травми се увреждат някакви участъци от мозъка, което води до хиперкомпенсация. Тя се изразява в невероятни възможности, които проявява човекът.

През 1989 година американски неврохирурзи оперирали млад мъж – Джеймс Кордъл, който се оплаквал от силно главоболие. Пациентът защитил няколко дни преди операцията докторска дисертация по икономика в Харвард.

Лекарите подозирали, че има сериозен проблем в мозъка, но когато отворили главата му, се оказало, че болният е без дясно полукълбо на мозъка.

Мозъкът може да понесе травми, които според медиците са смъртоносни. През 1879 година във френска мелница станал инцидент – в колелото попаднало парче желязо и изхвръкнало като куршум. То уцелило жената на мелничаря в челото.

Желязото пробило черепа и влязло навътре. Хирурзите успели да извадят желязото, като подготвили съпруга на жената за най-лошото. Но след инцидента жената живяла още 42 години.

Човешкият мозък е толкова съвършен, че може да обслужва едновременно двама души. Това се проявява при раждането на сиамски близнаци, които са сраснати в областта на главата.

Англичанката Мери Кларк родила напълно здраво бебе, което по нищо не се различавало от другите бебета. След пет дни бебето починало и при аутопсията се оказало, че то изобщо нямало мозък.

В Ню Йорк през 1935 година е регистрирана смърт на бебе на 27 дни. При аутопсията в главата му била открита само бяла течност.

Немски професор правил аутопсия на мъж, починал от инфаркт. Оказало се, че в черепа на мъжа има само 300 милилитра течност, която приличала на вода.

След аутопсията на холандския часовникар Ян Герлинг роднините му били много изненадани, когато разбрали, че в главата му имало само някаква странна течност. В същото време през целия си живот 55-годишният холандец бил известен като един от най-добрите часовникари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
16.09.2012 09:10
Не отричам това да е истина и да се е случвало някога на някого, но осмисляйки тези неща стигам до извода ,че всъщност ние се намираме все още в бебешките си пелени по отношение на медицината и опознаването на човека!
4
0