Ще станем ли безсмъртни

Безсмъртие

В най-скоро време хората ще бъдат наистина безсмъртни, почти като прочутия герой от филма „Шотландски боец”. Тяхното безсмъртие ще се равнява всъщност на стотици земни години.

А това, в сравнение със сегашната средна продължителност на човешкия живот, си е направо безсмъртие. Според най-нови проучвания благодарение на генното инженерство, смяната на органите с по-млади и здрави и стремглавите успехи в нанотехнологиите животът на хората като начало ще бъде продължен до двеста години. Това ще се случи в най-скоро време.

Засега все още никой не е открил еликсир, който спира времето. Единственото безсмъртно същество на земята е особен вид медуза - Turritopsis nutricula, която се превръща в дете, след като стане възрастен екземпляр. Засега обаче все още не е ясен механизмът на това странно явление, което със сигурност ще помогне за удължаването на човешкия живот.

Генните инженери работят над това да преустройват човешкия организъм така, че той да остарява много по-бавно. Все още няма успехи, но в най-скоро време и това ще станат, убедени са генните специалисти.

Вечен живот

Смяната на органи значително ще спомогне за удължаването на човешкия живот. Не става въпрос за клониране на хора, които да са осъдени на това да се превърнат в донори, щом оригиналът им се разболее. Вече няколко западни компании успяха да отгледат човешки мускули, кости и дори ухо в организма на животни.

Криобиологията, въпреки първоначалните перспективи, не е най-добрият начин за удължаване на живота. Засега опитите сочат, че след изкуствено изпадане в анабиоза човек едва ли може да се събуди отново, както това става с жабите, които при спадане на температурите заспиват, за да се събудят, когато стане топло.

Но новите технологии в най-скоро време ще успеят да удължат живота на хората, и това най-вероятно ще се случи на тези от тях, които в момента са в детска възраст.

Рейтинг

5 5
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати