sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Душата на животните

Душата на животните

Душата на животните

От векове привържениците на различни религиозни течения и окултни учения спорят за това дали животните изобщо имат душа или са просто бездушни създания.

Според голяма част от тях животните имат душа, но не точно като човешката. Според окултизма е напълно възможно между две прераждания в човешко тяло душата на човек да се окаже в тялото на животно.

Според авторката на „Тайната доктрина” Елена Блаватска животните са носители на също толкова безсмъртна душа, колкото и хората. Много други последователи на окултизма и теософията са на същото мнение.

Като основен аргумент за това, че животните нямат душа, някои изтъкват невъзможността им да чувстват. Но животните, както и хората, понякога са тъжни, радостни са, скърбят или пък показват, че са щастливи. Разликата е там, че няма как да изразят емоциите си, освен с езика на тялото.

Душата на животните

Според някои източни религии дори в телцата на малките насекоми се крие душата на някой, който трябва да научи поредния си урок, преди да се прероди в човешко тяло.

Смята се, че малките деца си спомнят предишните си прераждания, преди да разкажат фрагменти от тях на родителите си, а те да им кажат, че са сънували нещо. Малките деца и някои животни се привличат изключително силно – това, според окултистите, се дължи на факта, че са били близки в предишни прераждания и сега с радост отново се срещат.

Смята се, че делфини, които спасяват хора, действат така заради проява на състрадание и желание за помощ на давещите се, въпреки че не ги познават, за разлика от кучетата, които са верни на стопаните си.

Има не един и два случая, в които куче остава на гроба на стопанина си и издъхва на него от глад. Много пъти животни помагат на хора в беда или на други животни.

А според Блаватска и последователите й животните, които са страдали много през сегашния си живот, ще бъдат компенсирани в следващото си прераждане, когато ще бъдат хора.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Simeonka
Simeonka
18.02.2014 17:30
така е
4
0
цъ-ци
цъ-ци
12.02.2014 21:54
Във всичко има божия искра...
10
1
Венцислава
Венцислава
09.10.2013 19:32
Не само изразяват емоции,чувстват и то доста силно.Също и сънуват и добри и лоши сънища.Аз съм на 30г. и цял живот имам котки, много добре съм запозната с поведението им.Сто процента носят душа, може да не е цяла, защото тялото им не може да погълне толкова енергия, но някаква част да.Както при хората, човек може да се прероди не на сто процента, може само на 40% да речем зависи как ще си избере.Но знам, че повечето души се прераждат в най висшия вид на дадения свят, защото целят усъвършенство.Затова повечето хора се прераждат пак в хора, в зависимост какво искате да преживеете.Това не изключва животните да имат душа!!!
8
2
Ъ
Ъ
27.06.2013 09:41
Животните не можели да чувстват??? Трябва да си много болен за да трвърдиш подобно нещо.
15
2