Учени твърдят, че маймуните имат чувство за морал

Учени твърдят, че маймуните имат чувство за морал

Маймуните имат чувство за морал и елементарни способности да различават правилно от погрешно, според ново изследване, за което съобщава Times.

В поредица от изследвания учените са установили, че маймуните могат да вземат решение кое е справедливо, предлагат помощ и проявяват съпричастност, когато друго животно е болно или в затруднение. Те дори имат съвест и способност да помнят задължения.

Изследователите предполагат, че чувството на морал не е единствено човешко качество и считат, че то се е развило и предало по време на еволюцията. Това означава, че силата на нашата съвест се определя частично от нашите гени.

На годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката (AAAS), Франс де Ваал, преподавател по психология в Университета Емъри в Джорджия, описва направените експерименти с маймуни, за да се установи дали те разбират идеята за справедливост.

В един от експериментите, животните са помолени да извършат поредица от прости задачи и след това биват възнаградени с храна или обич. Наградите са различни, и се раздават на случаен принцип. Де Ваал установява, че маймуните имат остро чувство за справедливост и възразяват категорично, когато другите животни биват възнаградени повече от самите тях за изпълнението на една и съща задача. Често дори се сърдят и отказват да участват в допълнителни задачи.

Друго изследване разглежда алтруизма при шимпанзетата и установява, че те често са склонни да помагат на другите, дори и когато няма явна награда.

Други подобни изследвания установяват също, че приматите могат да помнят индивидите, които са им направили някаква услуга и от своя страна правят опити да отвърнат с услуга.

Де Ваал, който написва книгата, наречена Маймуни и философи, счита, че чувството на морал се развива по същия начин, както и органите като очите и сърцето, чрез естествен подбор.

Учени твърдят, че маймуните имат чувство за морал

Учените откриват същите качества, които описва Де Ваал и при маймуните капуцин (вид южноамерикански маймуни), които също показват "спонтанни просоциални тенденции", което означава, че са способни да споделят храна и други подаръци с други маймуни само заради удоволствието да подарят нещо.

Дебатът дали животните могат да различат правилно от погрешно и да направят морален избор датира още от времето на Чарлз Дарвин, основоположник на теорията на еволюцията.

Той предполага, че когато сексуалната репродукция еволюира първа, тя принуждава животните да си разработят кодекси за поведение, което се вгражда в техните гени. При хората тези инстинкти се развиват в чувство на правилно и грешно. Това съвпада с неговото виждане, че хората са произлезли от животните – виждане напълно противоположно на това на църквата по онова време.

Големият въпрос сега е защо измежду приматите само хората са развили чувството на морал до такова високо ниво. Дарвин предполага, че хората са били подложени на някакъв вид мощен еволюционен натиск, за да се развие съзнанието им.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
и  аз
и аз
28.12.2013 22:40
Големият въпрос според мен е:не защо хората са развили чувството за морал до по-високо ниво от приматите,а защо при хората това чувство започва да закърнява и дори по-лошо:да изчезва. Прав си, но кой може да отговори?
0
0
аз
аз
18.06.2013 11:22
Големият въпрос според мен е:не защо хората са развили чувството за морал до по-високо ниво от приматите,а защо при хората това чувство започва да закърнява и дори по-лошо:да изчезва!
1
0
Не Казва Име
Не Казва Име
10.02.2012 14:03
Според мен е вярно защото,съм гледала по-много канали че маймуните са интелигентни!Затова вярвам в това ...
0
0
ДО ГРИМИРАНИЯ ПАРАПИТЕК
ДО ГРИМИРАНИЯ ПАРАПИТЕК
18.01.2012 12:34
ДОРИ МАЙМУНИТЕ ТЕ ПРЕВЪЗХОЖДАТ В РАЗЛИЧАВАНЕТО НА ДОБРО ОТ ЛОШО !
0
0