sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Суеверия за богомолки

Суеверия за богомолки

Богомолка

В древността много народи са смятали, че богомолките са създадени, за да демонстрират на хората уважението към молитвата. Насекомите са наречени богомолки, тъй като когато очакват да се появи поредната им жертва, придобиват характерния за истински богомолец вид.

Според мюсюлманите богомолките винаги гледат към свещения град Мека, когато застанат в характерната за тях поза на очакване – със скръстени предни крачета.

Според мароканците ако човек, който се е изгубил, срещне богомолка на пътя си, насекомото ще му покаже север с предните си крака.

Африканските бушмени от Калахари се отнасят с уважение към богомолките и никога не ги докосват, защото според вярванията им те имат големи магически сили.

Според италианско суеверие ако човек се разболее, това е предизвикано от факта, че го е погледнала лошо богомолка. Според жителите на Сардиния да се убие богомолка носи голямо нещастие.

коване на мечове

В източните страни богомолките винаги са били символ на смелост и жестокост. В средновековна Япония богомолките са били изобразявани върху дръжките на самурайски мечове. Съвременните японци смятат, че ако човек види богомолка, това предвещава скорошната му смърт.

В китайската народна медицина яйцата на богомолките от древни времена се използват за приготвяне на отвари за зарастване на рани от меч или стрела. Една от бойните техники в кунг-фу е в поза, характерна за богомолката при нападение.

В античността се е смятало, че богомолката е душа, която не се е преродила в човешко тяло, а е в тялото на насекомо между две прераждания в човешки образ. Богомолката е древен символ на женската власт, тъй като е известно, че женските изяждат мъжкарите, защото са доста по-едри от тях.

Жителите на азиатските народи смятат, че ако се изгубят в планината или в гората, трябва да намерят богомолка. Накъдето сочат предните й лапи, е вярната посока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 7
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#241161
ae az vidqh edin takuw sosal i go utrepah s patuka
mamichkata mu ebah vi kaam glavata mu stana na supa
sh go eba i uchitelq splinter bht tupata mishka kadet go vida sh go pluq
1
0
Д
Д
03.05.2014 14:27
Богомолките хапят много лошо...Според мен са нечисти създания, доколкото това е възможно. Веднъж една богомолка беше влязла в душ кабината ми- ужасна работа! Трябваше да я убия, е поне не го направих аз, но все пак , май, кармата е моя ;p малко кофти ама...
2
2
Светла
Светла
14.05.2014 19:31
аз съм чувала, че богомолките коленичат когато ангелите са наблизо
5
1
Неделина
Неделина
07.12.2013 12:26
Много интересно ,аз видях богомолка на една стена и нищо лошо не ми се е длучило..а за умиране....мисля ,че съм млада :D
7
3