sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво символизира делфинът

Какво символизира делфинът

Нина НордНина Норд
Джедай
788549
Делфини
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Делфините са известни с мощния си интелект и дружелюбност по отношение на хората. Според древните хора делфинът се е смятал за най-бързото морско създание, затова той символизира скоростта.

Морските капитани винаги са взимали на борда изображение или статуетка на делфин с котва, тъй като това било символ на успешно плаване. С времето делфинът се е превърнал в символ на навигацията и плаването, а също и на водната стихия.

Античните мореплаватели са били твърдо убедени, че делфинът има дарбата да предрича бъдещето, тъй като преди буря делфините винаги се крият в дълбоки води.

Маслените лампи са се правели с форма на делфин от четвърти век до края на Средновековието. От муцуната на делфина стърчал края на фитила на лампата и формата на умния морски обитател била една от най-удобните за маслена лампа.

Делфинът е символ и на спасението, вдъхновен от древните легенди за това как делфини са спасявали хора от удавяне в морето. Има много картини и статуи с изображения на хора върху гърба на делфин, които изплуват от вълните.

Делфин с дете

Като окултен символ делфинът е знак за освобождаване и предсказание. В древна Гърция по време на конни надбягвания имало специални колони с изображение на делфини. До тях е било позволено на жени, които са известни като ясновидки, да посрещат клиенти и да им предсказват бъдещето.

Два делфина, които плуват в една посока, символизират златната среда между крайностите.

Древногръцкият бог Аполон бил известен като Делфиниос, тъй като редовно се появявал сред хората в образа на това морско същество.

Древните гърци са смятали, че делфините са преродени моряци, които са загинали в морските вълни. В гръцката митология някои от боговете - например Афродита – пътешестват върху делфини. Според древните гърци богът на виното Дионис превръщал пияните моряци в делфини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
42
33
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
вили
вили
26.02.2015 11:56
И нa мен ми е любимо животно
1
4
вили
вили
15.03.2013 09:25
любимото ми морско животно.
6
5