Имало ли е елфи, феи и гноми

Имало ли е елфи, феи и гноми

Легендите за гномите, елфите, феите и други магически същества съществуват под различна форма в историческото минало на народи от целия свят.

Прочутите тролове от скандинавския фолклор, богатите гноми от ирландските легенди, британските истории за летящи миниатюрни жени – всичко това са разкази на отминали поколения за същества, които са били наблюдавани от очевидци.

Постепенно историите за тези създания са се превърнали в приказки, тъй като няма по-благодарни слушатели от децата, когато става въпрос за странни същества.

В историите, описани от очевидци, се разказва едно и също – че елфите и подобните на тях създаия се появяват, когато имат нужда от покрив и храна. Като цяло тези вълшебни създания избягват контакта с хората.

Имало ли е елфи, феи и гноми

През 1842 година в английския град Стоумаркет мъж разказал, как срещнал феи, докато се прибирал. „Те бяха десетина, бяха малки като кукли и изглежда, че бяха направени от светлина, тъй като не приличаха на плътни тела”, описва ги очевидецът.

През 1919 година тринадесетгодишният британец Хари Андерсън става популярен, тъй като се срещнал с миниатюрни създания в лятна нощ. Момчето преброило двадесет миниатюрни мъже, които били с бледа кожа и вървели в строга колона, без да забележат Хари.

Прочутите през 1917 година феи от Котингли са снимани на серия от пет снимки, направени от Елси Райт и Франсис Грифитс. Двете братовчедки снимали малки крилати хора и гноми. Момичетата били малки – Елси навършила 16, а Франсис – 17 години, а и по това време снимките не подлежали на съвременните методи на обработка.

Снимките били забелязани от известния писател сър Артър Конан Дойл, автор на историите за Шерлок Холмс и доктор Уотсън. Той написал статии за феите и бил категоричен, че снимките са истински. Снимките били дълго време обект на спорове, тъй като някои специалисти твърдяли, че те са фалшифицирани.

Феите са се свързвали със странни светлини, които се появяват нощно време. Светлината, която излъчват феите през нощта, е синя, сочат свидетелства от различни епохи и страни.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 12
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
някоя
някоя
02.11.2015 21:35
И защо си мислите, че тези същества са добри? Понякога зад обвивката на най-противния, се крие най- чистото сърце, а зад обвивката на най-красивото създание, да се крие демон. Привидното и разказите за деца, може да лъжат.
2
0
Анонимен
Анонимен
03.05.2019 11:51
dont speak that
0
0
Виракоча
Виракоча
20.02.2015 20:17
На тия които не вярват в малките елфи, може би мозъците ви са закърнели от телевизия, или телата ви са прекалено омърсени та да ви отбягват...
5
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.08.2014 01:30
Защо сте толкова ограничени? Това, че не сте виждали нещо не значи, че то не съществува. А дори и да има измислици, все пак не се ли досещате, че трябва някаква искра, някаква истина за да може въображението да заработи, да има начало.
Относно снимките - в статията пише, че по това време не е имало начин да се фалшифицират. Аз лично вярвам, че има нещо... все пак не сме изследвали всички живи същества на Земята. Сигурна съм дори, че има такива, за чието съществуване дори не подозираме.
6
2
мария 1 тиудор
мария 1 тиудор
04.07.2014 17:09
и аз съм виждала феи... но само в книгите та това са глупостиии
3
7
Динко
Динко
17.03.2013 12:54
да доста е приказна идеята за феи гноми тролове и тем подобни но във всяка лъжа има доза истина а и идеята как е възможно в абсолиутно вси4ки държави по планетата да съштествуват подобни приказни персонажи столетия преди транспортните технологии да успеят да ни свържат.
9
0
Danny
Danny
05.01.2013 21:18
Ох леле... Мн сте зле .Няма фей ,елфи,гноми те са измислица...Кой го е измислил е мн прост ...
3
8
Селин
Селин
12.12.2012 16:05
От малка се занимавам със странни неща! Аз си падам...ами името ми Селин-смела, елегантна, любвеобвилна, интелигентна иии...ненормална!
1
3
Алекс
Алекс
29.08.2012 11:08
Страхотно е! :) Винаги съм вярвала в тези неща дори да съм малко големичка аз пак вярвам в тях и се надявам да ги срещна някой ден :)
8
0