sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Теорията за разширяващата се земя

Теорията за разширяващата се земя

Теорията за разширяващата се земя

Съществува теория, според която всички движения на Земята, всяко раздвижване на тектонските плочи се дължи на разширяването й. Това предположение е прикрепено с няколко факта и съществува от доста време, но става наистина популярно едва през последните няколко години.

От училище знаем, че преди време всички континенти всъщност са били събрани само в един континент, който се нарича Пангея. В последствие той се е разпаднал. След което от движението на тектонските плочи се случват размествания и света изглежда такъв какъвто е днес. Но хипотезата, че Земята се разширява започва да буди съмнение в правотата на знанията, които имаме. Смята се, че Земята е била много по-малка преди милиони години и сега се уголемява.

Според тази хипотеза, Земята се е разширила от началото на съществуването си до сега и продължава да се разширява. Смята се, че някога размерите й са били на половината от сегашните. Диаметърът на Земята е бил 80% по-малък от настоящия й диаметър преди 200 млн. години, а площта на Земята е била 70% по-малка от сегашната й площ. С течение на годините Земята се е разширила и уголемила значително. Смята се, че разширяването на Земята се е получило в следствие от раздвижванията на океанските дъна.

В началото на 19 век учените говорят за теорията на разширяващата се Земя, за да могат да обяснят появата на планините и океаните. Привържениците на тази теория твърдят, че несъответствието с континентите е свързано с процеса за възникване на океаните, което се дължи на разтягане на земната кора в резултат на растежа на Земята.

НАСА опроверга тази теория. Учени от Лабораторията за реактивни двигатели са направили проучвания и изследвания, според които разширението на Земята е с не повече от 0.1 мм годишно, което всъщност е не по-дебело от големината на човешкия косъм и което прави „разширението” незначително. Тоест радиусът на земното кълбо си остава същия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати