Древния Антикитерски механизъм

Древния Антикитерски механизъм

През 1901 г. водолази работят около остров Антикитера и намират останки на подобен на часовников механизъм предмет, на възраст около 2000 години. Механизмът изглежда е устройство за изчисляване на движенията на звездите и планетите. Този механизъм известен като Антикитерския механизъм сега се съхранява сред съкровищата на Гръцкия национален археологически музей в Атина, където са останките на едни от най-сложните научни обекти, които са запазени от античността.

Като учените го изследвали обстойно, те намерили жизненоважни улики за истинския произход на тази висока научна технология, която до момента изглежда, характерна за съвременната ни цивилизация, отделена от всички култури от миналото.

От доказателствата и фрагментите може да се добие ясна представа за външния вид на оригиналния обект. Той се състои от кутия с циферблат от външната страна и един много сложен монтаж на зъбни колела, монтирани в рамки, нещо което прилича на добре направен часовник от 18 век.

Нищо което може да бъде сравнено с този механизъм до момента не е било известно, съдейки по всеки древен научен текст или литературната алюзия. Точно обратното, от всичко, което се знае от науката и технологиите в елинистическата епоха говори, че такова устройство не може да съществува. Някои историци предполагат, че гърците не се интересуват от експеримента, защото са гледали с презрение на робския ръчен труд.

Можем ли в действителност да сме сигурни, че устройството е наистина древно? Ако можем, какво е било неговото предназначение? Какво може да каже древния свят, както и еволюцията на съвременната наука?

Веднага след като фрагментите са били открити, те са били разгледани от всички учени и археолози, като така започва един дълъг и труден процес на идентифициране на механизма и определяне на неговата функция. Някои неща са били ясни от самото начало. Уникалното значение на обекта е било очевидно. От надписите и наборите на механизма той е идентифицирани като астрономическо устройство. Първото предположение е, че е някакъв вид навигационен инструмент.

След редица проучвания и сравнения е било заключено, че Антикитерски механизъм има общо с астрономическите компютри на исляма. Съхранени в Музея по история на науката в Оксфорд от 13-ти век. Ислямският календар-компютър, който има различни периоди, вградени в него, така че да показват чрез набиране различните цикли на слънцето и луната. Такива инструменти са много по-прости от механизма в Антикитера, но те показват толкова много общи точки в техническите подробности, за които е очевидно, че идват от една обща традиция.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати