Колската свръх дълбока сонда

Колската свръх дълбока сонда

Датата 24 май бележи началото на проект, който ще направи истински разкрития свързани със строежа на Земята. Проектът започва през 1970 година и се намира на Колския полуостров (Русия).

Колската свръхдълбока сонда успява да разбие всички знания, на които са ни учили до сега за строежа на Земята.

Колската свръх дълбока сонда

Тогава този проект е бил гордост за Съюза и всички хора, които са участвали в него за били избирани много внимателно и дълго.

Ръководител на проекта е Давид Губерман. Той казва, че буквално всеки метър дълбочина е откривал нещо ново и непознато.

От училище сме научили най-общо, че Земята има кора, мантия, ядро. Знаем също, че има гранитен слой, но ето какво се оказва след спускането на сондата.

Гранитите се намирали 3 км по-ниско от предполаганото, а базалти изобщо не са намерени. Сондирането преминава през гранитен слой, което преобръща представите ни за строежа за Земята – слоевете, които са смятани, че има Земята са пряко свързани с възникването на полезните изкопаеми.

Освен това става ясно, благодарение на Колската сонда, че Земята е възникнала по-рано отколкото се смяташе – с цели 1.5 млрд години. В дълбочините са открити микроорганизми (14 вида). Преди спускането на тази сонда, се е смятало, че на такава дълбочина няма организми.

Още по-дълбоко е открит метан, което абсолютно разрушава теорията, че въглеводородите имат биологичен произход (като нефт и газ).

Сондажът е спрян през 1995 година с обяснението, че няма повече средства за такъв вид проекти. По този проект са работили 16 лаборатории. Най-дълбокото място, което е прокопано е т.нар СГ-3. Учените са достигнали на дълбочина от 12 262 метра, след което проектът бива спрян. Странното е, че по план сондата е трябвало да достигне до дълбочина от 15 000 метра.

Въпреки официалната информация за спирането на проекта, има няколко други хипотези по въпроса. Според едни от тях този проект е спрян, тъй като учените са намерили свръхестествени феномени, докато се е копаела дупката.

Друга хипотеза гласи, че след 8-хилядния метър учените са намерили скали, които съдържат много голямо количество злато, а трета хипотеза гласи, че след 12-хилядния метър температурата в ядрата на Земята е била с по-високи градуси от очакваното.

Учени, участвали в сондажа на Колската свръх дълбока сонда твърдят, че след 12 262-я метър устройствата отчитат странни вибрации. Учените пуснали микрофон до последния изкопан метър и започнали да се чуват различни звуци, които наподобяват човешки викове.

И по този въпрос има много различни хипотези, а най-поддържана от всички е, че учените от СССР и в последствие руските учени, са достигнали до дълбините на ада.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 9
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Д-р Бельов
Д-р Бельов
15.04.2014 16:15
В България също е нужно да се дълбае и пробива.Най-малкото ще направим тунела под Шипка,а са ни необходими още два такива пробива-да свържат източната и западната част на страната.
Това ще е от голямо значение за цялата страна-и в икономическо отношение,а ще има и възобновителен ефект за някои райони;
Не бива да се пропилява времето за тези начинания.За Шипка предполагам ще са нужни 5 години и 100 милиона,а за другите два проекта максимум 150 милиона и 8-9 години общо.Обаче ефекта ще бъде десетократен за следващите 20-25 години.Инициативата би трябвало да е на президента ,а изпълнители да са строителните министерства на съответните правителства.И вижте 20 милиона годишно са само 0,25% от БВП,а ефекта ще бъде за 100-200 милиона.
0
1
Д-р Бельов
Д-р Бельов
15.04.2014 16:00
Сондажи може да се правят и по-дълбоко ,но би трябвало да има определена цел.Само един сондаж не е достатъчен обаче.
А и трябва да има някаква икономическа изгода -самоцелно не е оправдано да се изразходват големи средства.
0
1