sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Погребани живи

Погребани живи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Погребани живи
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Много хора страдат от натрапчивата мисъл, че могат да бъдат погребани живи – тоест да изпаднат в кома или подобно състояние, и близките им да ги погребат, докато те безсилно наблюдават, без да могат да помръднат.

Друг подобен страх е страхът от внезапното събуждане в ковчег. Има много случаи на археологически разкопки, както и на преместване на кости от гробове, при които се вижда, че мъртвецът се е завъртял настрани в ковчега.

Това е възможно, само ако е бил погребан жив, а после внезапно се е събудил в ковчега и се е опитвал да излезе. Дори съвременната наука не е в състояние абсолютно категорично да определи смъртта, тъй като има редица случаи, в които човек се събужда в моргата.

В древни времена единственото доказателство за това, че човек е мъртъв, е било поднасянето на огледало към устата му, за да се определи дали диша.

Днес има сложни електронни уреди, които могат да регистрират и най-малките признаци на сърдечна и мозъчна дейност и въпреки това понякога стават грешки.

Едно от най-прочутите възкресения е станало през 1064 година в ню-йоркската морга. След като патоанатомът направил първото леко разрязване на трупа, мъртвецът се изправил и хванал лекаря за гърлото. От шока медикът починал на място.

Понякога близките на починалия са отказвали да го погребат, защото въпреки изминаването на няколко дни от смъртта му той не проявявал никакви признаци на разлагане.

В много подобни случаи хората са се събуждали, без да се налага да изпитат ужаса от това да не могат да излязат от ковчег под земята, след като излязат от кома или подобно състояние.

Заради подобни случаи са възникнали легендите за зомбита. Неведнъж в различни места по света гробари са чували шум от съседен гроб, докато копаят пресен. Понякога гробарите решавали да проверят какво става, ако не са от най-плашливите, но винаги закъснявали – докато успеели да изкопаят ковчега, човекът вътре се задушавал.

В някои страни в древността са съществували закони, които са забранявали прибързаните погребения. Покойниците, които са умрели внезапно, са престоявали няколко дни в специално място, където били омотавани с въжета, свързани с камбана. Така при събуждане на мъртвеца ставало ясно, че погребението се отменя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
510
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 22:55
Да, ужасно е. И аз имам такъв страх, да не би да ме погребат жива например. Затова съм казвала като умра че искам да ме застрелят за да е сигурно, че съм мъртва. Но пък нали винаги по традиция мъртъвците трябва да преседят няколко дни в къщата. И ако наистина са мъртви те ще пребледнеят, изстинат и вкоченят. По тази логика ако с "мъртвецът" не се случат тези неща значи той не е мъртъв.
3
1
нина иванова
нина иванова
22.02.2014 00:31
Това е възможно и звучи ужасно зловещо.налага се съвременната меди цина да открие нещата които още са неясни.
1
0
ана
ана
28.09.2013 22:02
Някой е объркал годините,Ню-Йорк ми е съмнителен през1064г.
7
0
comment
comment
30.08.2012 11:07
1064 г. - Ню Йорк?!? Май има грешка.
7
0
викито
викито
21.08.2012 12:00
напълно съгласна съм.човекът определено е страдал много докато се е задушавал.
0
0
Ани
Ани
04.06.2012 14:54
Моята майка ми е разказвала, че през 1943 година в нейното село погребали млад мъж. На сутринта когато отишли близките на покойникът да прелеят гроба и да го укадят чули, че той плаче под земята. Много се уплашили, но отишли при кмета на селота и му разказали. Той не повярвал, но извикал хората, които закопали мъртвия/защото тогава не е имало гробари, а близки на починалите копали гробовете/, те докато отишли и докато разкопали гроба било вече късно-починалия се бил задушил и преобърнал по очи - така, че аз вярвам, че случват подобни случаи-дано да не стават вече!
4
0