Мистериозните каменни сфери на Коста Рика

мистериозни каменни сфери на Коста Рика

През четиридесетте години на двадесети век в тропическите джунгли на Коста-Рика е било направено невероятно откритие – гигантски каменни сфери, които са били из цялата джунгла. Някои от тях били на повърхността на земята, други стърчали и се наложило да ги изровят.

Най-големите от тях били с диаметър три метра и тежали около шестнадесет тона. Имало и малки сфери, като най-малките били с размер на детска топка за игра и били с диаметър от десет сантиметра.

Сферите били разположени както единично, така и на групи – от три до петдесет в група, като в някои от групите те образували правилни геометрични фигури.

Подобни каменни сфери са откривани в сребърните мини в Мексико, както и на платото Аква-Бланка, близо до гватемалското селце Гвадалахара, както и на други места по света.

джунглата на Коста-Рика

Тези каменни сфери са известни като топките за игра на боговете. Дълго време геолозите смятали, че те са продукт на вулканична дейност. Идеална сфера може да се образува, ако кристализирането на вулканичната магма се осъществява равномерно във всички посоки.

Но няма окончателно разгадаване на този невероятен феномен, тъй като никой не е в състояние да разбере откъде са се появили тези сфери.

Освен това каменните сфери от Коста Рика, а и някои други, намирани в други краища на света, са идеално полирани, сякаш с някакъв странен високотехнологичен уред.

Всички те са направено от много твърда вулканична порода. Според съвременните специалисти сферите със сигурност са били направени изкуствено, като са били обработвани скали, които придобивали след обработката сферична форма. След това били полирани до блясък.

Смята се, че каменните сфери в Коста Рика може би са навигационно устройство за космически кораби. Някои от сферите са подредени така, че образуват някои от известните съзвездия.

Рейтинг

3.8
Общо 12 гласували
5 4
4 2
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари