Tунгуския феномен

Tунгуския феномен

Факт е, че през далечната 1908 на 30 юни се е случило нещо необикновено и изключително в южната част на централен Сибир (в р.Подкаменна Тунгуска) и до този момент няма ясни доказателства какво точно е било това.

Защо Тунгуският феномен? В началото падащото тяло е било наречено метеорит, тъй като всички космически тела, които падат на земята, са метеорити. Но това би означавало, че ако Тунгуското тяло се сметне за метеорит, той е трябвало да е образувал дупка с 1500 м диаметър и с огромна дълбочина, тъй като се смята, че неговата маса е поне 100 хиляди тона. Кратер, обаче, няма.

Към Земята летяло огнено тяло, което оставяло след себе си следи, а гърмежите, които е издавало, докато е летяло с висока скорост към земята, са били чути в радиус от 1000 км. Космическата катастрофа е била забелязана от хиляди хора.

Смята се, че това което е паднало в сибирската тайга, е метеорит, който е причина за сериозен земен катаклизъм. Тунгуският феномен е причинил множество природни катастрофи – земетресение е разлюляло село Ванавара и е усетено в радиус от 120 км, от силният тътен животните са се изплашили и са избягали в тайгата, дърветата са започнали да падат, огромни вълни са се издигнали от реките.

Tунгуския феномен

Паднали са дървета, които са в радиус 60 км от мястото на удара. Въздушната вълна от сблъсъка на това тяло е обиколила земята два пъти и е усетенa в Копенхаген, Загреб, Вашингтон, Лондон.

Започнала магнитна буря, която според описанията много напомня за смущенията, които се получават след правени опити на ядрени оръжия в земната атмосфера.

След този взрив в продължение на няколко дена са се наблюдавали различни по-сила и мощ природни явления. В Сибир, средната част на Азия и почти цяла Европа не е имало нощ между 30 юни и 1 юли, а небето е било осеяно с розово-зеленикави облаци.

Част от хипотезите за случилото се на 30 юли 1908 година включват – ледено ядро на комета, кораб на извънземни, железен метеорит с никел, смята се дори, че това тяло може да е било среща на Земята с черна дупка. Някои учени продължават да подкрепят тезата, че това тяло е метеорит, а липсата на кратер обясняват с това, че той се е взривил преди да падне върху Земята.

Една от най-екзотичните хипотези е, че явлението е било причинено от опити на легендарния Никола Тесла.

И до днес обаче все още науката няма точен отговор на въпроса какво точно се е случило.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 4
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати