Значение и свойства на рубина

Значение и свойства на рубина

Хиляди години скъпоценният камък рубин се е смятал за един от най-желаните камъни. Историята на камъка се губи далече през вековете, когато хората са смятали за най-ценни само прозрачните, зелените и червените скъпоценни камъни.

Днес под името рубин се подразбира червената разновидност на минерала корунд, а най-близкият по състав камък до рубина е сапфирът.

Рубинът може да е както тъмночервен, така и бледорозов. Най-ценните рубини са яркочервените с лек лилав отблясък, известни в древността като „гълъбова кръв”.

Понякога върху повърхността на рубина може да бъде видяна звезда с шест лъча. Това явление се нарича астеризъм и такива камъни се смятат за изключително ценни.

Значение и свойства на рубина

Всички значения на рубина са свързани с червения му цвят. Заради наситеното червено, в което го е оцветила природата, рубинът се е смятал за част от кръвта на драконите.

В древността се е смятало, че рубинът има магически и лечителски свойства. Рубинът също така е символ на голямата страстна любов. Затова се смята, че рубинът помага в любовта, той е чудесен талисман за сближаване на хора, които се обичат, но са скарани. Рубинът също така усилва сексуалната енергия.

Другото значение на рубина е властта. Затова владетелите на различни страни са носели украшения с рубин като символ на власт и сила.

Векове наред рубинът е бил смятан за източник на мощна енергия. Затова се препоръчва на всеки, който няма достатъчно силен характер, воля за победа и желание за успех, да носи рубин близо до тялото си.

Активните хора ще намерят в рубина хармоничен съюзник. Но при хипертония, нервни сривове и състояния на психическо претоварване, не се препоръчва да се носи рубин.

Амулетът във вид на рубин защитава от удари и падане, гони далече злите енергии и тъгата. Рубинът е камък на Огъня, когато го насочите към светлината, той гори като жив въглен.

Древните астролози са смятали рубина за камък на зодия Стрелец. Рубинът е и знак на Рака. Затова този камък е подходящ за тези представителите на тези две зодии, той влияе добре върху отношенията им с хората.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати