sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо лъжем за дребни неща?

Защо лъжем за дребни неща?

Защо лъжем за дребни неща?

Човек лъже по две причини – едната е да „скрие” себе си, а другата е да не нарани другия. Истината за лъжата е, че за каквото и да излъжете, никога не го правите за друг, винаги има користна цел. Обикновено хората лъжат, за да не си създават проблеми, като наричат лъжата си грижа за другите.

С други думи лъжем за дребни неща, за да си спестяваме големи неприятности. Най-често хората лъжат, когато разказват някаква история или случка от тяхното ежедневие на хора, които не са присъствали. „Украсяваме” историята, правим я по-колоритна с едничката цел да станем по-интересни.

Това са малки и безобидни лъжи, но трябва да бъдем внимателни и да не се увлечем – от малка дребна лъжа в историята, до превръщането на случката във фантастичен разказ с лек романтичен привкус, има много малка стъпка.

Друга причина да лъжем за дребни неща е, за да направим себе си по-интересни в очите на другите. Понякога имаме нужда да вдигнем самочувствието си като послъжем – например, че проектът на работа е само ваш (а не, че сте го правили с колега). Звездичките в очите на човека срещу нас, които знаем, че ще видим като излъжем колко добри сме в работата си, а и фактът, че ще зарадваме и него, ни карат да не разказваме винаги чистата истина.

Понякога необходимостта ни да бъдем в центъра на вниманието също ни подлъгва и ни кара да казваме неща, които не са се случили или да преувеличаваме нещо друго.

Има и такива хора, които послъгват за дребни неща, просто така. Сякаш имат нужда и това трябва да се случва всеки ден – може да е веднъж, но трябва по излъжат за нещо. Няма да спечелят нищо – нито внимание, нито признание или възхищение, но имат психическата нужда да излъжат някого.

Лъжата е едно от най-болезнените неща, с които можем да нараним любим човек. Много хора се оправдават като казват, че те всъщност не лъжат, а просто скриват истината, за да не наранят никого. В това няма нищо вярно – скриването на истината си е равносилно на лъжа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
02.04.2014 00:03
Да, аз също очаквах нещо повече.
1
0
НИКОЛ
НИКОЛ
02.07.2013 11:21
Статията наистина е повърхностна и елементарна - нещата са много по-дълбоки и многопластови. Но обясненията не са за тук
1
0
Случаен
Случаен
22.06.2012 15:50
Изключително глупава статия, писание или както се води..Хайде да не прозвучи грубо - повърхностна..
0
2
Hipnotizator
Hipnotizator
11.06.2012 14:06
Глупости, изобщо не е вярно че скриването на истината е равносилно на лъжа. На всеки се случва да не му/и се говори за някои неща, или поне не му е мястото или времето.
4
0