sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Петър Дънов за смъртта

Петър Дънов за смъртта

ValentinaValentina
Новак
722
Петър Дънов за смъртта
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Вярата в прераждането е основно в учението на Петър Дънов. Човешката душа е безсмъртна. Човешкият дух е вечен, като непрекъснато се проявява, изразявайки стремежите към живот, свобода и знание. Човекът обаче не е независим и съществуването на смъртта ни го доказва.

Дънов говори за свързаността на душата с тялото, според него би трябвало да можем с лекота да излизаме и да се връщаме в тялото си. Смъртта е ограничение, тя е усещането, че не можеш да направиш нищо. Учи ни, че само чрез истината (той не толерира лъжата под никаква форма) можем да преминем ограниченията на временния живот и смъртта, за да постигнем вечната свобода. Учи ни, че Бог е този, който спасява хората.

Петър Дънов говори за смъртта като начин за пресяване – от другата страна е животът на безсмъртието. Който не може да мине там, остава в живота на ограниченията. Смята, че и след смъртта си грешникът остава такъв, освен ако не мине от другата страна. Това означава, да започне да мисли. Умът може да промени природата на човека. Той е безсмъртното начало.

Учителят казва, че след смъртта човек не еволюира. За да се случи това, трябва да се роди отново. Той говори за свръхсъзнание, което щом се пробуди у човека, той няма да се плаши от смъртта. Говори за това, че негативните мисли внасят смърт. Казва също, че когато любовта напусне сърцето, човек е изложен на смърт.

Дънов смята, че след като напуснеш тялото си, ще имаш друго, невидимо, прозрачно тяло – самосъзнание. Без хората да могат да те чуват. За съзнателния човек смърт няма. Учителят вярва, че когато умре, човек влиза в други хора и продължава оттам, където е прекъснал. Според него е лошо, когато смъртта е преждевременна, защото не можеш да се освободиш, преди да изживееш договора, който имаш със Земята.

Петър Дънов отхвърля убийството и смята естественото, без болест, умиране за нормално. Той обаче не говори за карма. За него също така Духът снизхожда, което означава, че може да си мъртъв приживе. Нямаш ли Дух, си мъртъв и той е обявил за действително мъртви недуховните. Така при него смъртта означава отсъствие на духовност. Докато буквалната смърт в учението на Дънов е спасение от страданията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 16
4 7
3 10
2 8
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
satok
satok
03.03.2015 20:45
Nai dobre e da ne kazvame nishto.Danov propovqdva bojiqta hristova liubov,toi vashvalqva hristovoto uchenie.A tova e uchenie za bojiqta liubov :)Neka vseki sledva sebe si i da ne prechi na drugite :)
3
2
Румпелщилскин
Румпелщилскин
19.06.2014 16:49
Драги ще напиша нещо което не е по темата но си струва забелязали ли сте как на всеки като кажете нещо такова за смъртта за магии и тем подобни как все отричат и казват откачалки е кой мислите е откачалката тогава а вие какво бихте казали.....
1
6
Пепа Николова
Пепа Николова
19.11.2013 16:35
Петър Дънов е явление у нас,както и много други,които вашите ограни4ени мозъци отри4ат.Той е у4ител и изобщо не ни противопоставя на Бога и неговите закони,а напротив у4и ни на същото оби4 вяра търпение благородство.Що се отнася до безсмъртието на Духът то Христос е доказал същото като е върнал духът на Лазар в мъртвото тяло и по този на4ин го е възкресил.Петър Дънов е правил това приживе той е вадил духът си от тялото и после отново го е връщал.Не пишете глупости,а оставете Бог да реши кой е истински и кой не,ако сте Християни.
35
3
Maleee
Maleee
13.08.2013 10:39
Колко ограничени хора имало в България?!?! Но то християнството до това води - фанатизъм и омраза към другите. Аз не поддържам дъновизма, но той е доста по-добро учение от съвременното християнство, както се вижда и по коментарите на едните и другите последователи. Спрете с тая омраза бе хора, нали Христос е Любов. И малко по-полека срещу учения които предшестват християнството, кои с няколко века, кои с няколко хилядолетия. Издържали са по-дълго проверката на времето.
24
5
Бамззз
Бамззз
22.06.2013 16:04
Само две думи ще кажа на всички "философи",които си нямат никаква представа от нищо тръгнали да защитават Дънов и да обвиняват другите в невежество а станалото оставям на вас да прецените доколко той е човекът с истината!Човешката душа не е безсмъртна и всяка вяра в обратното е практикуване на черна магия!Ако вярваме,че Дънов е по-велик от Христос(живия бог)то тогава тежко ни и горко!Ако вярваме в учението на Дънов то това означава,че не вярваме в Христос!Вярата в учението на Дънов автоматично ви прави НЕ ХРИСТИЯНИ и сподвижници на злото!Самата вяра ,че човешката душа е безсмъртна прави Бог лъжец а той такъв ли е!
5
44
...
...
27.03.2015 12:58
"Човешката душа несъмнено е безсмъртна за всеки християнин! Това ясно се вижда в много стихове в Стария и Новия Завет: Псалм 22:26; 23:6; 49:7-9; Еклесиаст 12:7; Даниил 12:2-3; Матей 25:46; и 1 Коринтяни 15:12-19. Даниил 12:2 казва: „И много от спящите в пръстта на земята ще се събудят - едните за вечен живот, а другите за позор и вечно презрение.” По същия начин Исус сам каза, че нечестивите „ще отидат във вечно наказание, а праведните - във вечен живот” (Матей 25:46). Една и съща гръцка дума се използва, за да определи „наказание” и „живот”, затова е ясно, че нечестивите и праведните имат вечна/безсмъртна душа.

Непогрешимото учение на Библията е, че всички хора, спасени и изгубени, ще съществуват вечно, в рая или в ада. Истинският или духовният живот не престава, когато нашите смъртни тела умират. Нашите души ще живеят вечно, или в присъствието на Бог в небесата, ако сме спасени, или с наказание в ада, ако отхвърлим Божия дар на спасението. Всъщност Библията предпоставя, че не само нашите души ще живеят вечно, но също и телата ни ще бъдат възкресени. Тази надежда за телесно възкресение е в самата същност на християнската вяра (1 Коринтяни 15:12-19)."

Така че за някои Петър Дънов може да е пророк на отделна религия,за мен е просто човек който се опитва да тълкува християнството според неговите разбирания,които както се оказва не са далеч от разбиранията на нас християните.Хората често се изкушават и без да искат понякога се увличат по-различни известни фигури които им стават кумири,но хората могат и да живеят в мир като уважават тези известните хора без да им се кланят като на богове или пророци, но и без да ги анатемосват. Християнството разбрано правилно не проповядва отричане,а приемане просто условието е да няма грехове като идолопоклоничество.Впрочем повечето грехове всеки човек с нормална морална система се стреми да ги избягва независимо дали е християнин,атеист,будист или друго...Така че,разделенията между хората са излишни.
11
0
za Bamzzz
za Bamzzz
01.03.2015 14:19
:D jovia bog....pri uspe6na operaciq horata izlizat ot upoika - te bog li sa.... kato si takuv xristiqnin za6to 4ete6 Bibliqta napisana ot specialisti (kakto sega6nite u4ebnici za u4ili6tata....kak se razkazva za veliti care,voini,pohodi i tn. s 1 izre4enie "pobedi/u4astva vuv voinata .....godina.)zemi nameri ako moje6 purvata bibliq...da vidi6 kakva razlika ima...PROST NAROD LESNO SE KONTROLIRA.... ;) Dunov i Vanga sa si fenomeni...dokazano na vremeto dori ot ruskite u4eni...hvani 4eti sega nqkoi u4ebnik - napisan ot spec. :D bursoizastavashto nedorazvito pelena4e....
1
0
Гергана Комсийска
Гергана Комсийска
20.02.2014 23:07
"Той не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи" / Лук. 20:38 /
Това е само цитат, който опровергава по- горното изказване. За какво нехристиянство и лъжа става въпрос...
18
1
Банкова
Банкова
25.04.2013 13:54
Чудя се на отзивите на някои дребни душици,вкопчени в някоя религия,която ограничава свободата на човешкия дух.Те не са на ниво и не могат дори да разберат учението на Дънов,а камо ли да си позволяват да го коментират и критикуват,много са жалки....
23
4
perrk
perrk
07.04.2013 21:08
Напротив, съвкупността на много учения изнася на човек, който не иска да поеме отговорност, защото изповядването на една религия (християнство, ислям, будизъм, юдайзъм и т.н.) е именно отговорност и съобразяване с каноните на избраната религия. Този микс, който наблюдаваме сега (не само Бялото братство, а и всички секти взели по нещо от световните религии) не води до нищо хубаво. Нравствеността се размива, човек си избира това, което му харесва и оправдава действията му. Какво е хубавото в сектата на Муун? Безразборния секс или самоубийствата? Какво е направил Петър Дънов, за да се смята за велик българин? България има своите велики българи и те са тези, които са дали живота си за нея. Освен това България е православна страна 1200 години. Именно православието е съхранило народа ни през турското иго, а не паневритмията на Дънов. И заради православието хиляди българи са слагали глави на дръвника, защото не са предпочели тази съвкупност от вярвания, за която говорите. Но явно по това време "още не са били достигнали до това развитие".
2
19
25г
25г
25.03.2016 14:36
Може би, защото тогава не е съществувал Дънов? Трябва ли да посоча датата му на рождение и датата на освобождението на България? Или имаш предвид, нещо съвсем различно, че щом 1 върши работа то другото е ненужно? Тогава по същата логика, можем да отхвърлим хирстиянството. Българският календар по времето на коя религия е бил създаден? Кой Бог са почитали хората, създали България? Или сме били християни и преди рождението на Христос? Всяко нещо се изменя, според нуждата или ново познание, в случаят Бялото братство. Библията е била писана, преди много, много години, за едни хора, с едно разбиране и със съвсем различни морал и нужди. Може би Дънов е пророкът който да ни насочи към следващата стъпка в разбирането, може би е нужна промяна, може би е дошло времето и да ни е пратен Дънов за да минем на следващото ниво на разбиране. Но не разбирам какво е общото между Дънов и Муун? Какво е направил Дънов, разкрил ни е доста неща и уточнения от Библията, това че всякакви мъдреци дори Айнщайн го хвалят и го наричат ''Учителя'', или може би предсказанията му, който се сбъднали. Но да, религията му е доста зле, проповядва за Любов ... пфф. Това изцяло противоречи на Библията. А християнската църква е точният модел за който говори Исус ... как беше '' не са нужни лъскави големи храмове'' ''10-тък за божествена цел(което от църквата е било тълкувано всеки да си даде 10тъка от печалбата на църквата, дори са ги водели на отчет)''
0
0
сана
сана
07.04.2013 10:44
защо си мислите че правилната вяра е само една .Будизъм или християнство и т.н.Точно обратното съвкупност от много учения е правилното защото във всяко има по нещо .Нарича се единно учение.За това говори Дънов Който не го разбира значи още не е достигнал това развитие
25
0