Марианската падина - загадки на 6000 м. под водата

Марианската падина - загадки на 6000 м. под водата

Бездните на океана все още са непреодолима загадка за човечеството. Дълго време океанолозите възприемаха като абсолютна лудост идеята за съществуване на живот в зоните на непроницаем мрак, чудовищно налягане и ниски температури с дълбочина повече от 6000 м, известни като “адските дълбини”.

Но резултатите от проучванията на френски учени край бреговете на Япония доказаха, че на 6 км под морското равнище, налягане от 600 кг/кв.см. и близка до нулата температура, край вулканични пукнатини, съществуват огромни колонии от живи организми - чудовищни червеи без уста и анус с дължина 1, 5 м., неидентифицирани мекотели с размери, надхвърлящи 2 м., необикновени морски звезди и октоподи-мутанти. В 1994 г. 10, 5 тонният японски батискаф “Кайко” се спусна на 11 км дълбочина и по време на 35 - минутният си престой на океанското дъно засне морски охлюв, червей и скарида там, където водите на Пасифика биха притиснали човек с теглото на петдесет реактивни пътнически самолета.

Наричана “четвърти полюс на планетата”, най-загадъчната и недостъпна зона на планетата - Марианската падина, се простира на дължина 2926 км. и ширина 80 км. в западния край на Тихия океан. На разстояние 320 км. южно от остров Гуам (Мариански архипелаг), се намира най-дълбоката точка в запълнената с вода утроба на Гея - Предизвикателната бездна (11 022 м.). Защитени от 12-сантиметровите стоманени стени на батискафа “Триест”, на 23 януари 1960 г., офицерът от американските военноморски сили Дон Уолш и швейцарският изследовател Жак Пикар стават единствените досега смъртни, докоснали дъното на водната преизподня на 10 915 м.

Плахите опити на великите сили в дълбоководните проучвания САЩ, Франция и Япония да разбулят тайните на Падината неизменно завършват с фиаско, а очевидното оттегляне през последните четири десетилетия, обосновавано с огромните разходи и екстремалните условия засилва подозренията, че привидно необитаемата сърцевина на океана крие страховити тайни, чието разкриване науката панически избягва.

Страховити срещи с чудовищни видове в района на Марианската падина ни напомнят, че все още сме неканени гости в демоничния подводен бастион на праисторията. Още схемата на единственото засега спускане на хора в сърцето на Предизвикателната бездна подсказва, че изследователите са се бояли от враждебно чуждо присъствие. След продължило близо 5 часа спускане с “Триест” Пикар и Уолш престояват на дъното само 20 минути и се връщат възможно най-бързо на повърхността.

При едно от спусканията на дълбочина 7 км. в района на Падината по непонятни причини германският научноизследователски апарат “Хайфиш” отказал да изплава. Хидронавтите включили инфрачервената камера и пред ужасените им погледи се изправило подобно на праисторически гущер същество, впило в корпуса чудовищните си зъби. Екипът бил подготвен за подобна ситуация и включил устройство, наречено електрическа пушка. Поразено от мощния импулс, съществото раззинало своите ужасни челюсти.

Напоследък станаха известни и сензационните резултати от потапянето в Марианската падина на американски безпилотен батискаф. Платформата, снабдена с мощни прожектори и високотехнологични сензори и камери, се спускала с помощта на стоманени въжета с дебелина от 20 мм. Няколко часа след достигане на дъното както камерите, така и микрофоните не регистрирали каквото и да е интересно за науката.

Марианската падина - загадки на 6000 м. под водата

Внезапно на екраните на телевизионните монитори, в светлината на прожекторите започнали да се мяркат силуетите на странни големи тела, каквито не би трябвало да съществуват на такава огромна дълбочина предвид страшното налягане от над тон на квадратен сантиметър. Когато апаратът бил спешно изваден на повърхността, било установено, че част от неговата конструкция е сгъната, като че ли под силен натиск.

В материал на британското списание “Ню Сайънтист” от 13 юни 2002 г. бяха представени данни за мистериозен звук от дълбините на Пасифика, засечен от подводни сензори на американската система SOSUS за проследяване на съветски подводници от времето на Студената война. Специалисти, изучаващи наскоро получените записи от чувствителните хидрофони, уточняват, че регистрираният шум обединявал “позивните” на различни морски обитатели, но бил далеч по-мощен от звуците, произвеждани от което и да е същество, обитаващо Земята.

Мистериозният сигнал, фиксиран през 1997 г. бил значително по-мощен и от инфразвуците, посредством които най-големите китове общуват помежду си на стотици километри. Дали това не е поредното свидетелство за риска, който Хомо Сапиенс поема, прекрачвайки границите на обгърнатата в студ, мрак и скрита агресия адска обител в утробата на океана?

Виж повече

Рейтинг

5 10
4 8
3 8
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Камен
Камен
23.06.2013 15:22
Има и други хора, достигали Марианската Падина.
Един от тях е Джеймс Камерън, режисьор и продуцент на филма 'Титаник'.
Ето ви и линк, ако не вярвате, към информацията.
Има и филм от 'НатГеоТВ
7
0
ЯКО
ЯКО
28.03.2013 01:13
А ГЛЕДАЛИ ЛИ СТЕ ЯПОНСКИЯТ ФИЛМ "ГОДЗИЛА" ?!
3
2
Сашо
Сашо
01.10.2012 16:17
Хм...водородът МОЖЕ да се превърне в кислород, но това може да стане САМО в следствие на поредица от термоядрени реакции, като тези които се осъществяват във вътрешността на Слънцето. А що се отнася до коментара, направен от "диди", мисля че тя е искала да каже, че при фотосинтезата растенията "извличат" въглерода от въздуха и така трансформират въглеродния диоксид отново в кислород.
0
0
Браво
Браво
20.04.2012 20:45
Диди за пръв път от теб разбирам, че растенията-"приемат водорода и го превръщат в кислород". Неземна простотия. Или бъркаш Въглероден диоксид и Водород , или си направила откритие, което ще промени света!!!
СтраОтна логика приемат водород и го правят на кислород - далавера си е признавам ти го.
0
0
кирил
кирил
21.08.2011 23:40
Големи коментари, без кислород няма живот, а за аероби и анаероби чували ли сте ?
1
0
диди
диди
22.07.2011 18:45
Данелия, никак не си права миличка, ние дишаме кислород, но нали знаеш дърветата приемат водорода и го превръщат в кислород, така че защо да няма разумен вид огромни чудовища на дъното на марианската падина. Н авремето като бяхме деца, четяхме 2000 метра под водата и се удивлявахме на фантастиката за 10-12 метровата сепия, чудовище, което хвана кораба на капитан Немо. А сега години след това знаем и сме виждали по научнопопулярните филми, че такива големи сепии съществуват. Значи е напълно вероятно и нормално да приемем, че на такава голяма дълбочина има такива ужасявящи форми на живот. Но те са ужасяващи само за нашето виждане и съзнание за себе си и своят вид те са си нормални и просто търсят начин да се нахранят и да оцелеят. Или иначе казано, това, което правим и ние хората тук горе на земната повърхност го правят и тия огромни чудовища, там долу на дъното на мариансксата падина. Не, че ако качат мен в тоя батискаф няма да напълня гащите, но ги разбирам. Те се борят за живота си и оцеляването си както го правим и ние хората. Просто борба за живот, нали ?
0
0
сабри
сабри
09.06.2011 19:16
Вярвам в Господ и знам, че неговото творение е създадено с лекота и мъдрост. Няма нищо странно, всичко е възможно. Човешкият организъм не е ли уникален по свои начин ?
2
0
Данелия
Данелия
06.05.2011 20:45
При такова налягане и при липса на кислород се съмнявам, че има някакъв живот. Това за мен е едно предположение. Всички знаем, няма ли кислород, няма и живот.
0
0