Легендата за планината Тамбора

Легендата за планината Тамбора

На 5 април 1815 година вулканът Тамбора, намиращ се в Индонезия проявява активност. Той започва да бълва лава със страхотна сила, най-голямото изригване в познатата ни история. Много хора, живеещи в близост до вулкана губят своя живот. Тамбора хвърля толкова много пепел и аерозоли в атмосферата, че небето потъмнява и хората не успяват да видят слънцето.

Тези частици се разпръсват през следващите месеци и оказват ефект върху световния климат. Средната температура на земята пада с три градуса, но ефектът е временен. Последиците от това изригване са катастрофални. Вижте какво разказва легендата.

Мъж посещава кралство Тамбора и се спира в случайна джамия, за да се помоли. По съвсем голяма случайност в същата тази джамия се оказва и кралят, който е вътре с две кучета. Посетителя без да знае, кой е насреща му се оплаква от факта, че вътре в святото място има кучета. По-късно през деня краля разбира за това оплакване и кани недоволния гост на вечеря.

Странникът приема и двамата вечерят, а когато храненето приключва краля любезно казва, че всъщност те са се хранили със същите онези кучета, които са били в джамията. Вбесен от този факт, посетителя осъжда царя и го нарича дявол. Краля незабавно нарежда на стражите да уловят човека и да го екзекутират. Убиват го и го хвърлят тялото му в кратера на спокойния вулкан. Още докато слизат надолу обаче, вулканът бавно започва да показва признаци за безпокойство. След няколко години на леки изригвания, вулканът показва своята свирепа същност и погубва цялото кралство, както и хиляди жители.

Има твърдения, че великият Наполеон губи битката при Ватерло именно заради лошото време, което е предизвикано от изригването на Тамбора. Той забавя своята атака, защото времето е неимоверно лошо, вследствие на изригването, което е три месеца по-рано. Денят е неделя 18 юни 1815 година. Атаката е планирана за сутринта, но се състои по обяд заради силния дъжд. Наполеон се надява пороят да спре, за да може да се атакува с цялата си мощ, но превозите, които прекарват оръжието засядат в калта.

Забавянето дава възможност на противниците да консолидират своите сили и до залез слънце, Наполеон е разгромен от британските, холандски и немски войски, под командването на генерал Уелингтън. Ватерло е район в Белгия, а това поражение променя световната политическа карта и слага край на управлението на Наполеон.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Нели
Нели
23.06.2013 16:29
Да бе, Танбора му е виновна на Наполеон че загубил битката...
2
1
тн
тн
27.04.2012 21:48
тннтнтн
0
0