Идва ли нова ледена епоха

Идва ли нова ледена епоха

Дали идва нов ледников период е въпрос, който интересува много хора и предизвиква много спорове, но за съжаление сигурен и еднозначен отговор не може да се даде.

Според някои твърдения ние живеем в поредния ледников период, но в умерената му част. Ледниците в наши дни покриват приблизително 16 млн. кв.км. от повърхността на земята, но нашите много далечни потомци ще бъдат обречени на такъв леден период.

Науката казва, че колебанията в климата се дължат на астрономически и земни фактори. Чрез различни изследвания учените стигат до констатацията, че приблизително 90 хил. години ледниците много бавно напредват и завладяват земята, след което ще следва бърз разрив и студът ще се отдръпва 15 хил. години. Тези ледени цикли са се повтаряли систематично над милион години. Процесите заледяване и разледяване обаче са свързани с количествата въглероден диоксид в атмосферата и именно човешката намеса в тези процеси застрашава ускоряването на времето, в което земята ще навлезе в поредния ледников период за тази ледена епоха.

Теориите за ледников период са много и различни, но по-голямата част от тях достигат до 100 хил. години през които цикълът се повтаря. Повишението на температурите през това хилядолетие много малко колебание, в сравнение с факта, че климатичните промени водят планетата към следващата епоха на продължителен студ.

Може да се каже, че ледниковите периоди са почти нормално състояние за земята и са десет пъти по-дълги от междуледниковите периоди. През изминалите 40 млн. години земята много често е притискана в захапката на ледовете.

Най-лошият извод на учените е, че тръгването към леден период може да бъде бързо и дори ненадейно. Може да се получи следствие на промени в земната орбита, падане на голям метеорит или активиране на силна вулканична дейност.

Преди 18 хил. години арктическа ледена шапка е покривала Канада, северната част на САЩ и западната част на евроазиатския континент. Покривката на Южния полюс тогава е била еднаква с тази на Северния полюс. Преди 10 хил. години ледниците временно се оттеглят. Това само може да ни убеди в цикличността на събитията и факта, че колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова повече спомагаме за разрушителните процеси, които се задействат.

Виж повече

Рейтинг

4.6
Общо 5 гласували
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари