Най известните древногръцки митове

Статуя на Зевс

Древногръцките митове и легенди разказват за богове и герои. Безсмъртието на боговете се поддържало с пиенето на нектар и амброзия.

Една от най-известните легенди е тази за Херкулес, който бил красив и силен човек, надарен от баща си – бог Зевс с невиждана сила. Херкулес извършил дванадесет подвига, които изкупили вината му за убийството на собствените му деца, което той извършил в пристъп на безумие, изпратено му от богинята Хера.

Сред най-известните митове е този за Дедал и Икар. Дедал е бил известен скулптор, а Икар бил негов син. За да избягат от плен, Дедал направил и за двамата криле от восък и пера, и забранил на Икар да лети към слънцето. Но Икар нарушил забраната и крилете му се разтопили.

Друг известен древногръцки мит е този за Нарцис. Така се наричал красив младеж, който по цял ден се оглеждал в езеро и бил превърнат от боговете в цвете. В древна Гърция с нарциси украсявали покойници, преди да ги погребат.

Друга известна легенда е за похода на аргонавтите, които търсели златното руно. Тя разказва за богиня Нефела, която станала жена на смъртен цар и му родила деца – Фрикс и Хела.

Богинята омръзнала на царя и той си взел нова жена, която се опитала да убие децата. Те се спасили благодарение на летящ овен със златно руно. Но Хела паднала в морето, докато летели над него, а Фрикс принесъл в жертва овена в чест на боговете и златното руно било охранявано от дракон ден и нощ. Това руно търсели аргонавтите – воини, които плавали с кораба Арго.

Статуя на Зевс

Митът за Прометей е сред най-известните древногръцки митове. Той дарил хората с огън, за което боговете го наказали – заковали го за скала и всеки ден идвал орел, който кълвял черния му дроб. Това е може би най-трагичният героичен образ в древногръцката митология.

Сред известните древногръцки митове е и този за Одисей, който е разказан надълго и нашироко в Омировата Одисея. Това е историята на един от героито от Троянската война – Одисей, който преживява много перипетии, преди да се завърне у дома. Любимата му Пенелопа го дочаква, въпреки че всички останали го мислят за мъртъв.

Известен е и митът за Тезей, който е един от любимите на гръцкия народ герои. Неговата популярност е била сравнявана само с тази на Херкулес. Митът за Тезей разказва как този смел герой побеждава чудовището Минотавър – човек с глава на бик, на което постоянно били принасяни в жертва млади момичета и момчета от богати семейства. Минотавърът живеел в лабиринт и благодарение на красивата Ариадна, която се влюбва в Тезей, героят успява да намери изхода.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 11
3 7
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Мариана
Мариана
20.07.2015 00:12
Само да ви кажа, гръцката митология не е гръцка, а е българска има факти и доказателства това е истината,не зная как ще я променят тази история в учебниците
6
3