sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Петър Дънов за прераждането

Петър Дънов за прераждането

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
90387161
Петър Дънов за прераждането
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Учението на Петър Дънов е наречено дъновизъм. Той създава Всемирното бяло братство. Дъновизмът съчетава в себе си белези на християнството и на мистични източни религии.

В основата на дъновисткото учение стои вярването в прераждането. Дънов дори е вярвал, че в него се е преродил самият дух на Исус, който се преражда в различни хора в период през 2000 години, за може да подготви съзнанието на хората за новата шеста раса. Според Петър Дънов пред човечеството стои преминаването през 6 етапа на развитие, а всеки етап създава цивилизации, които съществуват паралелно. От тези цивилизации обаче, само една ще успее да положи устоите на следващата група. За Учителят следващото стъпало е отредено за християнството. Именно затова неговото учение е и толкова популярно сред християните.

Според Дънов в Рила има силен източник на космическа енергия и затова до ден днешен там се провеждат ежегодните събори на последователите.

Учението казва, че прераждането на душата е необходимо за нейното израстване и еволюция, защото само по този начин разумното човешко същество придобива опитът, който е нужен и развива необходимите знания и умения. Това е важно, защото така човек ще се научи да живее според божиите закони. Дънов казва, че да се преродиш всъщност означава да се захванеш отново за работата, която си напуснал. Това е пътя по който рано или късно ще бъде достигната крайната цел на човешкото съществуване, а именно сливането с Абсолюта и връщането към изходната точка да духовното развитие, но вече след възможно най-високия завой на спиралата. Учителят допълва, че човекът съществува не само тук на земята и не само в Слънчевата система. Хората населяват цялата звездна вселена, всичките планети и слънца, а много от човешките същества по другите вселени са далеч по-напреднали от нас.

Дънов вярва, че най-голямата човешка ценност е единния живот. Човек сам гради своето щастие или обратно – нещастие. Хората са подвластни на закона на прераждането, вървейки от един към друг живот към съвършенството. Смисълът на живота на човек, който минава през различните превъплъщения е реализирането на висш разум, развитието на способности на друго ниво, освобождаването от ограниченията на нисшата форма на съществуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 16
4 16
3 8
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (10)

Изпрати
Димитър Христов
Както казва Учителя, аз съм бил и такъв и такъв...в предишни животи, т.е. той има спомени за тях. Въпросът ми е към тези, които са по-запознати, защо Господ не е направил така, че и обикновените хора да имат такива спомени, за да могат по-лесно да се поучават и усъвършенстват, а е изтрил от съзнанието ни тези информации?
0
0
МИШО
МИШО
12.08.2015 10:33
За да даваш оценка за личност като Дънов , трябва да си запознат с биографията му, учението, лекциите и книгите, и ще промениш мнението си! Моето мнение за прераждането: Едва ли тези, които са ни създали са ни направили за еднократна употреба! Експеримента е замислен на високо ниво! За целта, душата /носител на енергийно поле, пълно с информация/, многократно се поставя в различни тела, за попълване на опит, знания, духовно извисяване. Минава през различни фази на обучение на други планети и се насочва планирано пак към Земята. Грандиозен проект сътворен от Великият Творец- Висшият Космически разум!
13
0
Вики
Вики
27.05.2015 18:02
Дънов никога не е казвал, че Исус се е преродил в него! Моля, оправете си статията
6
1
стоян
стоян
24.12.2014 23:53
Твърди се, че прераждането се е изповядвало открито чак до 6-ти век след Христа, преди тази доктрина да бъде окончателно заклеймена и отхвърлена на Петия Константинополски събор(553 г.) при управлението на Юстиниан 1. То се е признавало от някои от най-големите отци на ранната църква като Климент Александрийски и Ориген, който "не само учил на закона за причинно-следствените връзки и прераждането, но е оставил и философски труд ("За Началата"),където той прямо говори за предишните съществувания на душата и повторното й завръщане на Земята" На Петия събор императорът издава указ, осъждащ принципите на Ориген, който гласи:"Анатема срещу Ориген и всички, които мислят по подобен начин". Сред 14 анатеми в списъка с еретици, в 11 анатеми се упоменава името на Ориген. Самият папа Вигилий 1 отказва да подпише указа, за което е бил арестуван от императора...
10
0
:)
:)
21.12.2014 20:27
Вижте се, държавата и църквата са постигнали своето: да създадът стадо овце!! Бог не е в законите, не е в задължаването или молитвите. Бог е вяра... Бог е по малко навсякъде и всеки има право да го усеща по различен начин а не както го задължават! Дънов е Велик човек! :)
18
1
ангел
ангел
17.11.2014 22:16
Дънов е еретик. Той не признава Христос като историческо лице, само а като сбор от вярващи души свързани с Бог
Мястото на дънов е ада
2
16
Стоян
Стоян
24.12.2014 23:16
Грешиш, Дънов никога не е изричал нищо подобно. Ето какво казва в една от беседите си за Христос: "Идването на Христа е най-великото събитие в историята на Земята. Другите религии са само подготовка, без която хората не биха могли да разберат Христа" Дънов разглежда Христос в 3 различни аспекта- като "историчен","космичен" и "мистичен". Цитат:"Проявен на Земята в даден исторически момент, като идеален Човек, като образец на истински Човек ,Той е “историчен”. ...Познат вътрешно, Той става “мистичен”, а схващан и познаван като проявения Бог в света ,Той става “космичен”.
6
1
иван
иван
17.11.2014 22:11
В библията се какзва : гол излязох от утробата на майка си и гол се върна там. йов 1:21
Така че прераждане има
9
2
Зии
Зии
23.06.2014 14:40
Ти да не искаш по два пъти да се умира
0
2