В Германия откриха парфюм от XIV век

В Германия откриха парфюм от XIV век

Сред средновековно съкровище от времето на чумата в Европа, започнала през 1347 г., открито под старите крепостни стени на германския град Ерфурт, древната столица на Тюрингия, разположен североизточно от Франкфурт на Майн, бе открито сребърно флаконче с парфюм, запазил аромата си и до днес, съобщава The Guardian.

Немският археолог Карин Шех (Karin Sczech) предполага, че ценните предмети били заровени от бягащите им собственици, преди преди жестоките погроми срещу евреите в края на 1349 г., по време на които били убити около 1000 души. Разправата с тях започнала, когато плъзнали слухове че причина за епидемията от “Черна смърт” са богатите евреи, които били отровили кладенците в околността.

Смята се, че младата еврейка, носила флакончето на верижка около талията си, била убита или прогонена по време на погромите.

В рамките на уникален експеримент, специалисти на Парфюмерийния институт на L`Oreal в Париж, решили да установят състава на парфюма, преживял чумната епидемия, унищожила една трета от тогавашното население на Европа.

Те установили, че шишенцето е подплатено с памук, а не с традиционните вълна или лен. Това бил изключително рядък за времето си материал, показващ, че парфюмът е пропътувал до малкия град в Германия от Египет или Изтока. По-голямата част от парфюмерийното масло от рози или жасмин, се било изпарило, но от шишенцето се носил приятен тревист аромат, напомнящ придобилия популярност през 70-те години на миналия век екстракт от пачули.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати