sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Притчи и мъдрости за цар Соломон

Притчи и мъдрости за цар Соломон

Притчи и мъдрости за цар Соломон

Цар Соломон е третият еврейски цар, син на цар Давид. Блясъкът на неговото владичество е останал в историята като периодът на най-силния разцвет на еврейското могъщество и влияние.

Цар Соломон царувал така, че доброто винаги побеждавало злото. Според легендата той разбирал езика на животните, а демоните от долните светове му носели скъпоценни камъни.

Всяка от хилядите му жени всеки ден приготвяла ястия с надеждата, че точно при нея ще се отбие да похапне цар Соломон.

Една от притчите за цар Соломон разказва, как той бил засрамен от малка мравка. Той вдигнал мравката от земята, сложил я върху ръката си и я попитал има ли на света по-велик от цар Соломон.

Мравката отговорила, че тя е по-велика, иначе земният цар нямаше да я вдига над земята. Соломон попитал мравката знае ли тя кой е той, а тя отговорила: „Знам, че си сътворен от нищожен зародиш и затова не трябва да се възнасяш нависоко”.

Цар Соломон имал трон, пред който били поставени дванадесет златни лъва и дванадесет златни орела. Специален механизъм повдигал лапите на животните, когато Соломон стъпвал върху стъпалата, за да може да се подпира върху тях.

Една от притчите за цар Соломон разказва как придворният му мъдрец му подарил пръстен с надпис „Всичко отминава”. „Когато си много нещастен, много разгневен или много щастлив, погледни надписа и той ще те отрезви”, обяснил мъдрецът.

Един ден Соломон се ядосал за нещо, и свалил пръстена, за да го хвърли далече, но тогава видял от вътрешната му страна надпис: „И това ще отмине”.

Сред известните притчи за цар Соломон са тези, в които той проявявал своята мъдрост, когато взимал правилното решение при съдебни спорове.

Две разярени жени били доведени в съда, защото и двете твърдяли, че млад мъж е съпругът на дъщеря им. Царят казал: „Убийте го! ” и едната казала, че не иска невинна кръв, а другата се съгласила да го убият. „Този млад мъж е зет на втората жена, тя е неговата тъща”, отсъдил Соломон.

Две жени спяли заедно в една стая и едната затиснала, без да иска, своето дете, така, че то се задушило. Тя грабнала чуждото и така се стигнало до съд.

Цар Соломон казал: „Разрежете детето на две и дайте по една половина на всяка жена”. Тогава едната се разплакала и казала, че не иска детето. „Тази е майката на детето”, отсъдил мъдро Соломон.

Рейтинг

5 6
4 7
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Митака
Митака
29.12.2015 08:17
Мъдрият ще вземе поука дори от глупака, докато глупакът дори не взима (и не може, не иска )поука от по-умният! В последно време чета Библията и мога да кажа, че за кратко време доста се промених, станах по-смирен, "видях" назад във времето колко много грешки съм направил... човек се учи докато е жив и пак ненаучен си отива от този свят!
1
0
Антоанета І
Антоанета І
11.11.2012 09:46
Ще ти отговоря с мъдрост Мишо! Можеш ли да докажеш на някого, че си изживял оргазъм, че си изпитал любовен трепет, че изпитваш онази чиста радост на изначалието и благодарност, че поемаш всеки дъх с Благоговение? Не, разбира се, колкото и да ти говорят, колкото и да ти доказват, всичко вече не е същото, докато лично не го преживееш! А Соломон съществува и то сега в нашето съвремие! Аз лично срещнах преродения цар Соломон и той възнамери и спря влака Бургас-София, след като беше тръгнал, за да се качи! Цяла нощ ми говори за Стария Завет и показа такива познания, които аз поглъщах, сякаш даваха пържола на бебе! Показа ми царски подаръци за негов приятел, прероден шейх, които ме удивиха! Инкрустирано кристално шише със скъпоценни камъни и арабски парфюм.Колко хора, носят такива подаръци, ако не е царска особа? Преродената царица Естир, пак от Стария завет го разпозна и аз се оказах с такива царски личности в едно купе! Не е необходимо да ти го доказвам, но аз за себе си знам: Моят живот вече не е същия.
0
1
Иван
Иван
29.09.2014 16:09
Можеш ли разкажеш повече за това преживяване?
0
0
wow
wow
02.08.2012 11:04
Може да имат пари, но много от тях не се изгъзват.
0
0
Васил
Васил
31.07.2012 16:44
СТИГА СТЕ ХВАЛЕЛИ ЕВРЕИТЕ-ТЕ СА НАЙ-ДОЛНИТЕ И ХИТРИ ХОРА НА СВЕТА,ИЗДИГАТ ПАРИТЕ В КУЛТ И САМО ГИ ТРУПАТ В БАНКИТЕ СИ!
1
3
мишо
мишо
14.06.2012 21:24
Може ли някой да докаже съществуването на Соломон. За всички исторически личности има някакви археологически, или писмени доказателства. За него няма, ако има готов съм да се извиня. По този начин юдеите се доказват като най-умните, което не е далеч от истината. Въпреки всичко,това е най-хубавата глава от Библията.С много мъдрост и учение за живота. Ако не сте я чели, прочетете я...
5
0