Легендата за съкровищата на Вълчан Войвода

Легендата за съкровищата на Вълчан Войвода

За съкровището на легендарния Вълчан войвода, иманяри и до днес разказват, че е несметно и се крие в не една от пещерите на Странджа планина. Вълчан войвода е описван като герой и като майстор-обирач на хазни. Името му е било легенда. Бил е закрилник на народа, а неговото описание отговаряло на типичните черти за българските хайдути.

Според изследователите Вълчан войвода е реално съществуваща личност. Той притежавал всички достойнства на народните герои. Олицетворявал стремеж към свободата и силния дух.

Роден е в с. Паспалево, Лозенградско. Водил е дружина в Странджа, Витоша и Стара планина. Вълчан подпомагал и хайдутите на известния Стоян войвода, а четата му действала най-вече по маршрута Цариград – Виза – Силистра. Оттам обаче минавали и търговски кервани, богати османски чиновници и търговци. Четата му често слизала в района на Чорлу и нападала османските хазни и насилниците. Това прочуло Вълчан. Станал легендарен със закрилата си за бедните и изтезани българи. Раздавал пари на нямащите. Останалата част от парите си закопавал, за да може по-късно с тях да купува оръжие и да подготвя всенародно въстание.

В наши дни битуват много легенди за съкровището на Вълчан войвода. Една легенда разказва, че в югоизточния край на Сакар планина, в местността Дервиш тепе преди много, много години е имало голямо кале, под което минавало огромно подземие с тунели, които стигали чак до морето. Вътре имало несметни богатства, злато, сребро и скъпоценни камъни. Към пещерата има два входа, които са високо в скалите.

Според друго предание на запад от тополовградското село Устрем, където се намира известния хайдушки Устремски манастир Света Троица, през турско време оттам минавали турската хазна и турската поща. Хайдутите издебвали турците в местността Даркая, която била в непосредствена близост до манастира и ги обирали. Откраднатите злата криели в пещера на височина 200 метра в скалите. В същото това време обаче турците опожарили манастира. Вълчан войвода с помощта на Кара Кольо и Индже войвода съградили на същото място нов манастир.

Според П. Р. Славейков, Вълчан войвода е заловен от турците, по-точно от леденишкия спахия Ахаладолу, а след това съдбата му е неизвестна. Войвода на дружината става силната и красива българка Рада.

Виж повече

Рейтинг

5 16
4 15
3 4
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
неизвестен
неизвестен
12.01.2015 09:37
Съкровищата със сигурност няма да се открият, има само легенди.Вълчан Войвода е бил много умен така че може и още векове да минат докато открият нещо от това съкр.
4
0
das
das
19.04.2013 19:23
валчат май е като чък норис борил се с глигани и е убивал крокодили хахахаах
4
17
demon666
demon666
12.03.2015 12:52
на майка ти путката турска крастава
12
2
Росен
Росен
08.04.2013 00:56
Вълчан войвода е реална личност. Моя дядо е наследник на човек ,който е бил спасен от Вълчан Войвода.Когато един път Вълчан Войвода минавал през една гора попаднал на турци разбил дружината им и им взел златото,но се оказало ,че не е имало само злато,а и деца -малки деца отвлечени от турците.Едно от тях лично за него се погрижил Вълчан Войвода то е било мой пра пра дядо там колко прадядо се пада не знам точно.Дава му име -доколкото имаме информация от старите поколения - Кутри ( курт -Вълк)След години Вълчан му дава злато да започне свой занаят,но турците го срещнали на пътя и му взели парите. Втори път му дал Вълчан злато и този мой пра пра дядо започнал търговия с медни -бакърени изделия чак до Анадола и така фамилията му била Бакърджиев. а за златото на Вълчан съм чувал че знаят само най-близките му един българин и един турчин,които и двамата са починали. Скайпа ми с латински букви е рембранди и-то накрая е нормално " и" не е игрек
6
1
тодор
тодор
01.06.2012 16:59
давам ти скайпа да си пишем. гладиатор3030
Само,че на латински букви е.Написах го така,че не ми разрешава публикация с латински...
0
1
Маргарита
Маргарита
19.03.2012 14:21
Вълчан наистина е реална личност.Имам щастието да съм шесто поколиние по права линия ,негова правнучка.Написано в статията има неточности.Наистина е роден в с.Пастелово ,Лозенградско.Имал е намерение да закупи оръжие,пратил е свои представители в Русия за преговори с императора,с цел намеса и освобождение на България.Участвал е в Кримската война,като пръв преминава с коня си Днепър.Пушкин пише стихотворение за него.Съкровища няма оставени.Умира на 105 г.в дома си при правнучката си Злата.Приживе и оставя доста пари,така че съпругът и започва да се назовава Нестор чорбаджи.На Бакаджиците участва в съвещанието с Индже, Добри войвода и др.,като вземат решение и участват ,с успешен край в разгромяването на кърджалии и даалии.Тъкмо за тази си заслуга получава специален ферман от султана, докато е жив да има правото да носи оръжие.В Бургас през 1969 и през 1980 г са проведени две родови срещи на потомци на Вълчан войвода.
7
1