Стоунхендж е създаден за звукова илюзия
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Стоунхендж е създаден за звукова илюзия

Стоунхендж е създаден за звукова илюзия

Стоунхендж е създаден за звукова илюзия

До днес все още не е ясно каква е целта на построяването на Стоунхендж. Има теории, че това е специален календар или място за специални ритуали, които са се извършвали от древни жреци в средата на кръг от високи камъни, издигнати по неясен засега начин.

Възможно е обаче Стоунхендж да е построен като опит за наподобяване на звукова илюзия. Ако двама гайдари застанат на полето и свирят, наблюдателите ще чуят интересен звуков ефект.

Така ще се получи, че двете звукови вълни ще образуват места, където звукът изобщо няма да се чува, тъй като те ще се срещат една с друга.

Най-вероятно тази възможност за тихи места е вдъхновила създателите на Стоунхендж. Но вместо гайдите каменните блокове на Стоунхендж имитират тази звукова илюзия.

Каменните блокове, които са разположени в кръг, създават място, което е напълно изолирано от звуци – това се получава в центъра на каменния кръг. Името, с което Стоунхендж е известен в Англия, е „гайдарските камъни”.

Според древна легенда Стоунхендж е бил създаден, когато двама магьосници гайдари отвели млади девойки в полето, за да танцуват и след това ги превърнали в камъни, както били хванати в кръг.

Правени са експерименти с хора с вързани очи, които са вкарвани в центъра на Стоунхендж, докато двама гайдари свирят от двете му страни. Според участниците в експеримента те усещали места в кръга, където нямало звук и те смятали, че има стена, която ги изолира от гайдарите.

Стоунхендж, който е създаден преди повече от пет хиляди години, най-вероятно е бил изграден, за да се създаде илюзията на липса на звук.

Това сигурно е било необходимо за специалните ритуали, които са правени в центъра на кръга и са изисквали концентрация на вниманието. В центъра на каменния кръг е трябвало да не се чува нито звук, който да отвлича вниманието на жреците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати