Най-странните места, където е открит живот

Най-странните места, където е открит живот

Планетата Земя е единственото място във Вселената, където със сигурност знаем, че съществува живот. Колкото и да е странно, на Земята съществува живот на места, които изобщо не са пригодени за това, поне на пръв поглед.

Неотдавна бяха открити бактерии, които се хранят единствено със стрихнин. Съществува и по-негостоприемна среда, в която все пак се оказва, че живеят различни живи същества.

Може да се стори невероятно, че в кипящите езера от разтопена смола може да съществува живот. Но това е така. В най-голямото на Земята естествено езеро от кипяща смола на остров Тринидад във всеки грам вряща смола живеят по десет милиона микроби.

Има и други странни места, където обитават живи създания. Това са радиоактивните отпадъци. Доза от 10 грея радиация може да убие човек, но червените бактерии Deinococcus radiodurans не се плашат от радиация 5000 грея.

Най-странните места, където е открит живот

Те издържат на радиация с ниво до 15 000 грея, което ги превръща в най-издържливите бактерии на планетата. Микробите издържат на високата радиация, която разбива генома им на стотици ДНК-фрагменти, като прави многобройни копия на този геном.

Врящата вода и разрушителното налягане на дъното на океана биха унищожили човешко същество за секунда, но тази среда е идеална за някои невероятни същества.

Подземните горещи извори в Тихия океан са пълни с червеи и гигантски морски охлюви, а в Атлантическия океан във врящата вода живее специален вид слепи скариди.

Тези дълбоководни обитатели живеят в минералните води, които извират изпод земята. Те използват специален процес за производство на енергия, известен като хемосинтеза.

В тези тъмни кътчета животът съществува благодарение на малкото количество светлина, което се процежда през малки пукнатини.

Стерилните стаи също съдържат живот. Преди да се изпрати сонда в Космоса, тя се стерилизира, за да не пренесе живот от Земята в Космоса, а също и да не се объркат земните форми на живот с извънземни.

Сондите се обработват с радиация и престояват в специални стерилни стаи. И въпреки това някои групи микроби успяват да оцелеят в стерилна среда и след това пътуват към Космоса.

В сухите долини на Антарктида е толкова студено и толкова сухо, че често ги наричат Земния Марс. Въпреки това почвата в тези райони съдържа голямо количество микроорганизми, което дава надежда, че и на Червената планета има живот.

В недрата на Земята също има живот. Съществуват микроорганизми, които живеят на дълбочина няколко километра под земята.

Съществуват микроорганизми, които живеят на дълбочина повече от километър под дъното на океана. Други микроорганизми живеят в златните и платинени мини на Южна Африка, които се намират на няколко километра под земята.

Вакуумът на орбитата на планетата, който е наситен със смъртоносна радиация е средата на живот за странни същества с осем крака – това са организми, известни с латинското име Tardigrada. Те могат да оцелеят при 90 градуса над нулата и минус 196 градуса.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
20.02.2012 22:05
Това показва, че земната наука е още много далече от изследването на планетата, да не говорим за живота в космоса. Ще са необходими векове, за да ни се подава информация за космическите закони и форми на живот. Ако изведнаж ни се изсипе тази информация, ние вероятно ще полудеем...
5
0