Времето ще спре

Времето ще спре

Краят на Вселената няма да бъде съпроводен от гигантски взрив, а просто с край на времето, то ще спре. Постепенно времето ще намалява, докато в един прекрасен ден просто ще спре хода си.

Това ще се случи след милиарди години, но вече е установено, че със сигурност ще стане така. Преди десет години астрономите са установили, че далечните свръхнови – звезди, които се взривяват на края на Вселената – се движат по-бързо, като се приближават към центъра й.

Според първоначалното предположение тези свръхнови са започнали да ускоряват движението си след взрив в пространството.

Най-вероятно тъмна енергия е това, което захранва това ускорение на свръхновите. Но никой няма и най-малката представа какво точно представлява тъмната енергия и откъде се е появила.

Според новите теории обаче не става въпрос за тъмна енергия, а ускорението е предизвикано от самото време, което постепенно се забавя, тоест работи като часовник, който трябва да се навие.

Краят на Вселената

И въпреки че от човешка гледна точка настъпващите изменения във Вселената са много бавни, то от гледна точка на космологията, изучаваща Слънцето, което свети милиарди години, времевото забавяне лесно може да бъде измерено.

Астрономите са в състояние да го измерят с техниката на така наречената техника на червената лампа. Принципът на работата й е като на сирената на линейка, чийто звук е по-висок при приближаване и по-нисък при отдалечаване. По този начин се държат и звездите, които се приближават към нас, както и тези, които се отдалечават.

Звездите, които се отдалечават от нас, са по-червени в сравнение с онези, които се приближават. Ако времето се забавя, то нашето временно измерение се превръща в съвсем ново измерение на пространството, затова на пръв поглед се получава процес на ускорение.

Тази теория е изградена с помощта на теорията на суперструните, така наречената Теория на всичко, според която Вселената ни е ограничена с повърхността на мембрана, която плува в пространството.

След няколко милиарда години времето ще престане да е време и просто ще спре. Тогава всичко ще замръзне по местата си в един миг, но най-вероятно в този момент нашата планета отдавна няма да съществува.

Виж повече

Рейтинг

5 9
4 3
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (17)

Изпрати
Бойко Борисов
Бойко Борисов
25.11.2014 15:28
Не съм разрешил, светът да свършва! Не лъжете хората!
6
0
Цецка Цачева
Цецка Цачева
14.03.2016 20:09
Хахахахаха;)
0
0
котката
котката
26.07.2014 19:13
стига глусти врето не е илюзия то зависи от процесите и развитието и случките така че няма как да спре, дукато тези неща ги има.
хаиде стига вече със тези страни теории за края на светът.


просто някои ден светът ще бде поглнат от гиганска хишна зелка .
1
0
хищната зелка
хищната зелка
14.03.2016 20:10
И ще пише Game Over....
0
0
.n.s.n.
.n.s.n.
10.05.2014 10:04
времето е илюзия ,но ние го измераме в зависимост от процесите на живота като например нашето остаряване
0
1
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
30.01.2014 14:34
Ние се въртим, а не знаем накъде...Правим една крачка, а не знаем другата къде отива.Стреляме, но това го знаем,че убиваме хора... Ядем, но вече и това не знаем какво...Е, ще узнаем ли,че човечеството върви към гибел според изработените лични норми на живот и технически новости за унищожение?
1
1
Рени
Рени
21.08.2013 02:04
Във Вселената не съществува време.Това е човешко понятие.Неведоми са пътищата Божии.Едва ли човечеството с този си умствен капацитет в момента е в състояние да разреши как и кога ще настъпи края на света.Това просто е смешно.Вместо да се терзаем от този "велик" проблем нека се постараем да опазим планетата от екологичните замърсявания , чиито майстори сме самите ние с неразумието си, че накрая може не спирането на времето ,а мръсотията да ни затрие.
9
0
Dark
Dark
20.08.2013 22:16
Времето е илюзия, сътворена от човека..
1
0
Васко
Васко
18.08.2013 19:46
Ох, слава богу, бях се притеснил, че ни остават няколко милиона години, пък те били няколко милиарда.
2
0
Боян
Боян
18.08.2013 17:03
По добре прочетете книгите за Слава Севрюкова и много неща ще станат ясни.
0
0