Задушници през 2012

Задушници през 2012

През 2012 година ще има три задушници. Първата е на 18 февруари, събота срещу Неделя Месопустна. Тя се нарича Голяма Задушница.

Вярващите християни спират да ядат месо от Месни заговезни, неречени още Неделя Месопустна, и спират да консумират мляко и млечни продукти от Сирни заговезни, извесни като Неделя Сиропустна. След нея започват дългите четиридесет дни Великденски пости.

Втората Задушница е на 2 юни – събота срещу Петдесетница. Това е така наречената Черешова Задушница. Третата задушница е на 3 ноември – в събота преди Архангеловден. Това е Архангелова Задушница.

На Задушница се прави помен за душите на покойниците. В този ден не се върши никаква домакинска работа.

Задушница винаги е в събота, като в този ден се прави богослужение за починалите. Това е денят, отреден от църквата за душите на покойниците- Задушница започва още от петъчната вечер с вечерна служба.

На гробовете на покойниците се ходи или в петък следобяд, или в събота до обяд. Традицията изисква гробът на покойника да се прелее с червено вино, което се прелива като кръст, да се оставят цветя и храна.

Близките на покойниците раздават в този ден храна на познати и непознати. Традицията изисква да се раздават бонбони, варено жито, питка, сладки или пък храна, която покойният е обичал.

Някои спазват традицията да се прави обща трапеза по време на Задушница. Преди трапезата задължително се излива малко вино на земята за Бог да прости. Тогава на трапезата се оставя празно място – то е за покойника.

Над гроба на покойника се кади с тамян и задължително се пали свещичка. Ако някой не може да отиде на гробището в този ден, може да отиде на църква и там да запали свещичка за помен на починалия.

В различни райони на България се правят задушници и покрай други християнски празници като Гергьовден и Димитровден.

Рейтинг

3.5
Общо 14 гласували
5 2
4 6
3 3
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

аарти
аарти
03.11.2012 00:29
Няколко думи и за носенето на черно облекло, черни шалчета, забрадки и жалейки, от страна на опечалените роднини след смъртен случай. Библията категорично не поддържа подобни практики! Те са антибиблейски и останки от древното езичество в религията на много християнски църкви днес, особено на Римската и Православната църкви. Всички ритуали, свързани с помен на мъртвите, празнуването на задушници, паленето на свещи, носенето на храна и питие на гроба на умрелия, издигането на паметни (надгробни) плочи, редовното посещение и украсяването на гроба на мъртвия, раздаването на храна за "Бог да прости", отслужването на специални литургии и заупокойни молитви в памет на умрелия - всичко това са езически практики, които са осъдени от Бога и предизвикват духовете-демони да влияят върху ума, съзнанието и поведението на тези, които ги практикуват! В Свещеното Писание няма нито един-единствен ред, който да подкрепя или нарежда изпълнението на подобни ритуали! Те са изцяло езически и са свързани с древното езическо вярване за задгробния живот на душата. Хората, които се оставят да бъдат водени от фалшивите антибиблейски традиции на Римската и Православната църква, трябва да знаят, че по този начин оскърбяват Бога и Христа и отдават поклонение на духове-демони...
0
0
хххххх
хххххх
23.10.2012 17:15
Гробовете на починалите се преливат с вода, вино, поставят се цветя,прикадяват се, но храна не се оставя, тя е за живите и се раздава.
0
0
Горица
Горица
02.06.2012 06:53
Днес е Черешова Задушница. Вечна памет на моите мили родители и на всички, напуснали този свят! Нека почиват в мир!
0
0
Ели Граменова
Ели Граменова
18.02.2012 06:59
Не разбирам само защо не се върши домакинска работа .. Аз непочистено ли трябва да оставя .. :D
1
0
Галин
Галин
30.10.2014 16:01
Ще почистиш предварително.За да се радва ,,душата".
1
0
Кристиян
Кристиян
17.02.2012 22:21
Аз точно на задушница имам рожден ден,на 18.02.1996 :)
1
0