Романтичен свещеник - виновник за празника на влюбените

Романтичен свещеник - виновник за празника на влюбените

Празникът на Свети Валентин съществува повече от шестнадесет века, но празнуването на любовта е известно още от по-ранни времена – от времената на езическата култура.

В средата на февруари римляните празнували фестивал на еротизма, известен като Луперкалия, в чест на богинята на любовта – Юно Фебруата. Празникът Свети Валентин има „кръстник”, това е християнски свещеник с името Валентин.

Неговата история започнала през 269 година, когатоРимската империя била управлявана от император Клавдий Втори. Римската армия изпитвала остра нужда от войници за походите си.

Военоначалникът бил убеден, че основната причина за това са браковете, тъй като женените легионери имали много по-малка нужда от слава и победи.

Романтичен свещеник - виновник за празника на влюбените

За да възроди воинския дух, императорът издал указ, с който забранявал на легионерите да сключват брак. Това не попречило на войниците да се влюбват.

За тяхно щастие се намерил човек, който, без да се страхува от императорския гняв, започнал да венчава тайно легионерите и техните любими.

Това бил свещеникът Валентин от римския град Терни. Той бил истински романтик, тъй като едно от любимите му развлечения било да сдобрява скарани влюбени.

Той помагал на нещастно влюбени да пишат убедителни любовни писма, а по молба на легионарите носел цветя на жените, в които те били влюбени.

След като императорът научил за това, той заповядал Валентин да бъде екзекутиран. Самият свещеник бил влюбен в дъщерята на надзирателя на затвора.

Преди екзекуцията си той написал любовно писмо на момичето, в което разказал за любовта си и което подписал „Твой Валентин”. Тя го прочела след екзекуцията.

Като християнски мъченик Валентин бил канонизиран от католическата църква. През 496 година папа Геласиус обявил четиринадесети февруари за Ден на Свети Валентин.

През 1969 година в резултат на реформа свети Валентин бил премахнат от литургическия календар на католическата църква. Но именно на романтичния свещеник дължим празнуването на най-романтичния ден в годината.

В Западна Европа денят на Свети Валентин се празнува от тринадесети век, в САЩ този празник е популярен от 1777 година. Традицията да се правят подаръци в този ден укрепнала и за много търговци се превърнала в един от най-доходните дни в годината.

През деветнадесети век американците, които искали да покажат по някакъв начин любовта си пред обекта на страстта си, изпращали скъп шоколад в знак на романтичните си чувства.

В Япония от тридесетте години на миналия век се е създала традицията да се подарява шоколад за Свети Валентин и тази традиция си остава актуална и до днес.

Страстните французи подаряват на Свети Валентин скъпи бижута на любимата си, а датчаните пращат на възлюбените си изсушени бели цветя.

Рейтинг

4.4
Общо 5 гласували
5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари