Древни иманярски знаци

Древни иманярски знаци

Едни от древните знаци, които вълнуват иманяри по цял свят от векове, са окото на Ра и окото на Гор. Това са древни египетски знаци. Окото на Ра е символизирало могъществото и властта.

Окото на Ра се е наричало Слънчево Око. То често се изобразява с криле и според легендата е имало силата да изгори всеки, който се противопостави на собственика му.

Окото на Ра се е отъждествявало с Уаджет, богиня, която била със змийски произход. Змията била част от украсата за глава на фараоните във вид на вертикална змия върху диадемата или короната.

Изображението на змия се включвало в декорациите на сградите, тъй като се смятало, че влечугото предпазва фараоните.

Змията била верен помощник на иманярите, които били сигурни, че са попаднали на съкровище на фараони, когато се натъквали на изображение на змия.

Фараоните носели обединената корона на Горен и Долен Египет, която символизирала обединението на страната и властта над нея. Върху короната имало изображение на кобра и лешояд, а понякога на две кобри с червена и бяла корона.

Окото на Гор е друг известен древен знак, който е вълнувал археолози и иманяри в продължение на много векове. Окото на Гор, което е известно като Всевиждащото око, олицетворява мъдростта и ясновидството, символизирало възкръсването след смъртта.

Според легендата, когато Сет убил Озирис, Гор възкресил баща си, като му дал окото си. Окото на Гор дарява вечен живот и според древните египтяни то има голяма защитна сила.

Окото на Гор се изобразява като око с вежда и спирала под него, която симвлизира енергията и вечното движение. Фараоните са носели амулети във вид на окото на Гор.

В лентите плат, с които се увивала мумията на фараона, се слагал амулет с формата на окото на Гор, за да възкръсне покойния в отвъдното.

Окото на Гор, открито от иманяри или археолози, било знак, че погребаният е фараон или висш сановник. Често окото на Гор е изобразявано между Луната и Слънцето или между змия и лешояд, които го държат.

Виж повече

Рейтинг

3.3
Общо 23 гласували
5 6
4 5
3 6
2 1
1 5
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

нефертити
нефертити
12.12.2013 18:35
А пък щеше да е добре да се покажат и графично двете оченца щото само словесното описание ...
1
2
аз
аз
24.04.2012 19:10
като ще превеждаме от руски най-добре е да знаем , че Гор е богът Хор в египетската митология, уважаеми списвачо
8
3