sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Зимата си отива на Атанасовден

Зимата си отива на Атанасовден

Зимата си отива на Атанасовден
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 18 януари християнската православна църква посвещава на Свети Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор.

Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството.

Българите наричат зимния Атанасовден сред зима, тъй като народното поверие гласи, че след празника зимата си отива, защото свети Атанас се качвал на своя бял кон, обличал бяла копринена риза и се провиквал от Балкана: Иди си зимо, идвай лято! .

Ето защо в някои селища на Западна България в ранно утро на Атанасовден хората излизат по високите могили да посрещнат слънчевия изгрев и настъпващата пролет.

В района на град Етрополе те палят огньове и ги прескачат за здраве. На връщане жените и децата берат кокичета и кукуряк и се кичат с тях за благополучие и дълголетие.

В знак на затоплящото се време мъжете в Плевенско се залавят на хоро съблечени по ризи. А в Самоковско вярват, че в деня на своя празник свети Атанас забожда главата си в земята, като по този начин я затопля.

Свети Атанас в Елешница

Според легендата Атанасий имал брат-близнак Андон. Те били ковачи. Преди много години, когато ковашките клещи още не били изобретени, братята работели в ковачницата си.

Желязото прегаряло в пещта и тогава свети Атанасий бръкнал и го хванал с голи ръце. Но после погледнал към кучето, което лаяло със свити отпред лапички, и мигом бил осенен от идеята да измайстори клещите по подобие на кучешките крачета.

От тогава и останал обичаят, двамата светци да се тачат като покровители на ковашкия занаят.

Именници: Атанас, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати