Заровените съкровища по Българските земи

Монети

Хазната на цар Иван Шишман също е обект на дългогодишни търсения от иманярите. Известно е, че българският цар не е дал нито едно голямо сражение на турските войски и впоследствие е бил пленен. За това, къде и как е скрита съкровищницата на тогавашната ни държава обаче няма никакво сведение. Някои историци твърдят, че по онова време страната ни е била в голям упадък и е възможно никакви богатства да не е имало. От друга страна, колкото и да е беден един царски двор, в него все е имало ценни предмети и накити предавани по наследство. Трети предполагат, че турците са взели всичко ценно от Иван Шишман.

Една версия пък гласи, че цялата хазна на шишмановия царски двор била откарана с волски каруци до Черепишките скали. Там, в една от пещерите, било скрито съкровището на последния български цар. След като укрили ценностите царските хора затрупали входа на пещерата с големи камъни и скални отломъци. После всички те загинали в различни битки у нас и в Румъния и тайната останала скрита. Не е ясно, как тази легенда е стигнала до наши дни, но стари иманяри твърдят, че е родена още преди столетие.

Златни Съкровища

Друга легенда ни праща в района край Симеоновград. Там са руините на римската крепост Костанция, току на възвишението Хисар. Останали са зидове дебели по 2-3 метра. Преди години, когато тук започнали разкопки, били открити подземни тунели, които опасвали крепостта като лабиринт. Според познавачи тук отсядали последните римски императори. В тайните подземия те криели богатствата си, заграбени от различни народи. Под ударите на варварите обаче крепостта не устояла и паднала. Римляните се изтеглили, много от тях били избити. Съкровищата обаче останали под крепостта.

Подобни легенди разказват за различни съкровища заровени от римляните край днешния Тополовград. Едни били на самия връх Вишеград, други - под стените на древната крепост Палеокастро, на около 2 км западно от града.

Възбуждащи страстите са неоткритите и до днес иманета на Индже войвода, хайдут Велко, Вълчан войвода, Сирма войвода и др. Край Плевен, до моста на р. Вит, където се е предал Осман паша с войската си през Руско-турската освободителна война. Легендите разказват, че пашата скрил парите и ценностите на огромната си армия, за да не попаднат в руски ръце. Десетки иманяри са си пробвали късмета в този район, но освен някоя калъчка, ръждасяли щитове и оловни куршуми от онези времена друго не открили.

Рейтинг

5 16
4 18
3 11
2 7
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (29)

Изпрати
Макари-ций
Макари-ций
05.04.2013 20:30
Големия нишан са две камбани и едно махало
14
1
индже войвода
индже войвода
28.03.2013 01:27
Радке,ако баща ти не ти хвърли една гора бой,аз ще дойда да те напердаша лично.Ако ти си потомка на Вълчан,аз съм балерина от Болшой театър.Една истинска потомка на войвода няма да тръгне да бие тъпана и да вика-Ела Кумчо изеш ме.
12
4
Баш майстора
Баш майстора
28.03.2013 01:18
Радостинчеее,налягай си парцалките,и си затваряй устенцата ако искаш да доживееш длибоки старини.Да се радваш и ти на внуци и пра-внуци и да им предадеш картите.И ги предупреди да не приказват много като теб,щото не е сега момента.
4
0
Ивана.
Ивана.
27.03.2013 19:37
И на мен пра баба ми е била жена на Вълчан войвода или поне ката е казвала. Книгите са само две като тетрадки на тайнопис. Казват бил хайдушки. А бе този Вълчан колко жени е имал? Пазим дори пищова му, а баща ми колко бой изяде да каже къде са тетрадките, нямате представа. баба ми е разправяла, че една от първите му жени се казвала Рада, ама за нещо я заклали.
12
0
Рей
Рей
17.03.2013 22:54
Радостинче бих се радвал ако има начин да видя тези карти. Много обичам загадките и истории за съкровища. Ако още проверяваш коментарите под статията дай имейл или просто пиши да видим как може да комуникираме.
2
0
Нягуша
Нягуша
09.02.2013 19:25
Вижте деца, забелязах, че тук има много мераклий за съкровища, но хора за да го намерите са ви нъжни някои знания. Колкото до Радостинчето-Мила не вярвай на никого, защото хора много, които искат да ти "помогнат", но малко са онези със чисти сърца. А дори и да решиш да поделиш с тях може да те изментат. Най-добре не разказвай на никого за семейната тайна, иначе ще си имаш много главоболия. Поздрави от Нягуша.
4
0
chernokoska
chernokoska
17.01.2013 00:44
Вълчан Войвода е имал жена от едно село намиращо се близо до София.Някой би ли разказал нещо ако знае за тази жена?За тази история знам,че тази жена му е изневерила и той я убива,искам да знам и нещо повече....
1
0
аз
аз
26.09.2012 19:44
радостинче обади ми се на скаип лоренцо0502 на англииски
1
0