sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес празнуваме Богоявление

Днес празнуваме Богоявление

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Днес празнуваме Богоявление
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 6 януари се празнува Богоявление. На този ден празнуват именния си ден Йордан, Йорданка, Дана, Данчо, Божана и Богдана, Богдан. Това е денят на кръщението на Исус Христос.

Този ден се празнува още от втори век. Празникът се нарича Богоявление, защото по време на кръщението си Исус Христос за пръв път се явил за обществена служба.

Той приел кръщението на тридесет годишна възраст – така било според еврейския обичай. Смятало се, че един мъж трябва да бъде кръстен на тридесет години, защото тогава човек е под влиянието на много грехове.

С покръстването той се пречиства от старите грехове и мисли и излиза от водата нов човек. Исус Христос бил кръстен от самия Йоан Кръстител. Когато се осъществявало кръщението на Исус Христос, се случило чудо.

Богоявление

Тогава небето се отворило от светкавица и Светият Дух се явил във вид на гълъб, който прелетял над водата. Исус Христос бил покръстен във водите на река Йордан, затова се празнува Йордановден.

Йоан Кръстител потапял всеки, когото кръщавал, до шията във водата. Докато бил под водата, човекът трябвало да изповядва греховете си. Исус Христос излязъл от водата веднага, защото нямал грехове.

На Йордановден свещеници хвърлят светия кръст в реки и езера, а млади мъже се хвърлят в ледената вода, за да го търсят. Който извади кръста, ще се радва на здраве и щастие.

На този ден се служи литургия, която носи името Велик Водосвет. Всеки си взима светена вода от църквата на Йордановден и я пази за болни. По традиция на Йордановден се замесват три питки.

Две от тях се изяждат с близки и приятели, а третият се оставя пред вратата на дома, за да ги вземе някой нуждаещ се от хляб и здраве. Именниците се пръскат за здраве с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Gabi
Gabi
06.01.2012 12:13
4estit imen den na vsi4ki. I neka novata godina da sme po malko gre6ni edin kam drug :))))
1
0