Левичарите - забележити гении и политически лидери

Международен ден на левичарите

Ако прегледате списъка на левичарите в уеб сайтовете, излиза, че те са най-бележитите имена в своите поприща.

Гениите и политическите лидери са "леваци". Оказва се, че Господ е надарил с необикновен талант и дарби тези, които не умеят да си служат с дясната ръка. Светът е управляван от левичари, които са се превърнали в едни от най-могъщите люде на планетата.

Контрол над левичарите упражнява дясното полукълбо на мозъка и понеже на английски right е и десен, и правилен, леворъките се шегуват, че те са правилното състояние на духа.

За първи път денят на левичарите е честван през 1976 година. Към настоящия момент Международният ден на левичарите се отбелязва ежегодно на 13 август.

Понеже всякаква “нееднаквост” винаги е предизвиквала неоправдано недоверие и често пъти заклеймявана, през ХVІІ век били смятани за вещици и магьосници. 10-15 процента от населението на света си служи с лявата ръка. Броят на децата, които работят по-успешно с лявата ръка, нараства, твърдят експерти. Преди години да наречеш някой “левак” се смяташе за обидно, заради двойствения смисъл на думата – другото значение е некадърник. Левичар пък си е политическо понятие, което придоби особен негативен нюанс след 1989 г. Затова се отдава предпочитание на думичката “леворък”.

Левичари

Нашенци си спомнят как навремето ограниченото мислене и жаждата за унификация е карала учителите да се превръщат в мъчители. “Даскалката ми бинтова лявата ръка към гърдите, за да е неподвижна и да не се изкушавам да пиша с нея”, споделя мъж около 50-те. “Навремето просто ни заявяваха, че не може да се пише с лявата ръка и в училище направо съществуваше забрана. Успях да се справя криво-ляво, но почеркът ми е много грозен. Всичко друго върша с лявата. А 13 август е двоен празник за мен, защото на тази дата родих и сина си”, обяснява жена на същата възраст, докато кликва по “лявата” си мишка.

Днес отношението към пишещите с лява ръка е далеч по-либерално и разкрепостено. Детските психиатри съветват хлапето да не се насилва да пише с дясна ръка и да бъде оставено на мира.

Дясното полукълбо на мозъка, което контролира леворъките, “отговаря” за музиката, изкуството, творчеството, гениалността, възприятията, чувството за пространственост. Десняците са под опеката на лявото полукълбо, а то управлява речта, езика, писането, логиката, математиката, науката. Затова леворъките са хора на изкуството. Но осебно големи успехи имат в спорта. “Нормалните” състезатели се изненадват от леворък противник, защото всичко при него е обратно.

Ден на левичарите

В средните векове леворъките наемни убийци, боравещи с ножа и сабята, са били особено ценени, защото вероятността някой да им противостои е била твърде малка. Според учените леваците се приспособяват да гледат под вода по-добре от другите хора. Добро доказателство за това им умение е 7-кратният олимпийски шампион по плуване Марк Шпиц. Много са леворъките хора на изкуството – художници, актьори, сред които попадат имена като Леонардо Да Винчи, Пабло Пикасо, Грета Гарбо, Робърт Де Ниро и др.

Суматохата около празника на леворъките завладява и сайтовете в Интернет. Предлагат се специално изработени за тях предмети за подарък: стикове за голф, китари, дамски часовник и детски ножички са само една малка част. Часовниците са с топченце за навиване отляво, понеже се слагат на дясната ръка. Има и модел-шегичка, който е с разменени цифри. Най-харчени са по-практичните армагани като клавиатура, на която “блокчето” с числата и стрелките е отляво и специални мишки за компютър.

Рейтинг

5 3
4 6
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (15)

Изпрати
Лина
Лина
19.10.2014 22:51
Аз се справям отлично и с двете ръце това супер гениална ли ме прави?
0
1
ВИКТОРИЯ
ВИКТОРИЯ
01.02.2014 20:11
аз съм левичарка и ми е много лесно да пиша
1
0
александър радоев
само едно мога да кажа на десничарите които мразят левичари като мен и всички останали левичари в този сайт. Само защото ние сме по-различни от вас десничарите не значи че сме адски същества това си е чист расизъм. Все едно левичарите са негри, а десничарите са бели в крайна сметка всички ние сме хора расисти такива
7
0
радина
радина
02.07.2013 20:30
хаха господин "Президент" не ми приличате много на такъв с това глупаво изказване ха ха кого заблуждаваме вие не сте президент а и с този лапешки разум няма и да станете!! аз само мога да се смея на такива хора
0
1
валентин
валентин
16.05.2013 19:12
има различин хора не вярвам в това има най различин хора но аз пиша с дясната ръка и винаги съм спечелил винаги в училище съм спечелил и съм бил
в върха
0
0
lala
lala
15.08.2012 15:10
До Триша: Аз съм десничарка,но пиша и с лявата,така че не всички десничари пишат само с дясната.:)Мисля,че човек е хубаво да се старае да използва и двете си ръце поравно
0
0
Президент
Президент
14.08.2012 22:43
Аз съм десничар и винаги съм печелел избори. И в училище включително .Мисля, че ъплоудера на сайта е левичар(ка) и просто иска да дразни десничарите. Ха, ха ЛЕВАЦИ.
1
1
trisha
trisha
24.06.2012 15:35
аз съм левичарка, и използвам и двете си ръце, докато десняците си работят само с дясната ;))) и още нещо - не съм адско същество и който смята така е просто с ограничено и остаряло мислене ;)
1
0