Съвети за гмуркане на Йордановден

Скачане за кръста на Йордановден

На 6 януари е Йордановден – денят, в който е кръстен Исус Христос във водите на река Йордан. На този празник мъжете се хвърлят в ледените води на реки и езера, за да намерят хвърления от свещеник кръст.

За онези, които искат да се опитат да извадят кръста от водата, е важно да знаят основните правила за потапяне в ледената вода през зимата. Когато се потопите в ледената вода, надбъбречните жлези изхвърлят голямо количество антистресови хормони в кръвта.

Те тонизират кръвоносните съдове, премахват отоците и възпалителните процеси. С гмуркане в ледената вода може да се премахнат симптомите на псориазис, астма и да се коригират леки проблеми на сърдечно-съдовата система.

Гмуркането в ледена вода има и странични ефекти. При слаба имунна система не се разрешава гмуркане, тъй като човек може да получи силна инфекция.

Хората с бъбречни заболявания, високо кръвно налягане, захарен диабет, както и жени с гинекологични заболявания и бременни жени не трябва да скачат в ледената вода.

Хвърляне на кръст на Йордановден

Идеален е вариантът, в който сте подготвили тялото си за гмуркането постепенно, в продължение на няколко години.

Но ако за пръв път ще скачате във водата през януари,

следвайте правилата на опитните „моржове”.

Първо, трябва да отидете на лекар, за да прецени той дали можете да се гмуркате по това време и тази температура на водата.

Задължителни атрибути на зимното къпане са шапката за плуване и специално килимче, което ще предпази стъпалата ви за залепване върху леда, след като излезете от водата.

На новаците не се препоръчва да се гмуркат, ако температурата на въздуха е по-ниска от десет градуса под нулата. Преди да с хвърлите за кръста на Йордановден, хапнете нещо час и половина преди това.

Преди да се гмурнете, потичайте, за да се загреете. Не скачайте рязко във водата, за да не предизвикате силен стрес за кръвоносните съдове. Подгответе тялото си, като наплискате лицето, ръцете и коленете си.

Рейтинг

3.2
Общо 9 гласували
5 1
4 4
3 1
2 2
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари